Компаниите произвеждащи смартфони и таблети се стремят все по силно да „прегърнат“ 64-битовата архитектура, изненадвайки дори ръководителите на ARM Holding. Изпълнителният вицепрезидент на корпоративната стратегия на ARM Holding, Том Лантч, говори пред CNET, след като компанията отчете печалба за първото тримесечие на 2014г. ARM Holding снабдява почти всички основни Android смартфон производители с мобилни процесори.

"Разбира се, че има голямо нарастването на търсенето на мобилни 64-битови продукти. Виждали сме това с нашият [Cortex] A53, високо производителен 64-битов процесор за мобилни компютри", каза Лантч.

Това е причината ръководителите на дизайнерите на чипове да са уловени неподготвени, тъй като те смятали, че ще са необходими само 64-битови ARM процесори за корпоративни сървъри, когато технологията е била в начална фаза на разгръщане.

"Бяхме изненадани от темпото, с което 64-битовите мобилни процесори стават популярни. Qualcomm, MediaTek и Marvell са примери за публични оповестявания на 64-битови продукти", каза още Лантч.

От своя страна Taiwan Semiconductor Manufacturing Co миналата седмица заяви, че преминаването към 64-битово производството за мобилни устройства се е ускорило през последните шест месеца, след като Apple представи своя 64-битов процесор A7.

Е кога ще се случи прехода към 64-битови процесори при Android смартфоните и таблетите?

"Ние вярваме, че ще има възможност за 64-битова версия до Коледа", казва Том Лантч, имайки предвид смартфони и таблети с 64-битови процесори. „Мобилната операционна система на Google ще работи по-бързо“, допълва той.

"Дори съществуващия 32-битов код ще работи по-ефективно върху ARM 64-битовата v8-A архитектура, отколкото при сегашната 32-битова. Новата архитектура ще даде възможност за по-голяма ефективност на кода. Това означава, че ще има по-добър живот на батерията, по-бързо реагиране и като цяло по-добри възможности.“