Неотдавнашно проучване на Google, публикувано в Nature, разказва как AI може да се използва за подобряване на използваните в момента практики за проектиране на полупроводници, които са резултат от повече от 60 години инженерни и физически изследвания. Документът описва изкуствен интелект с машинно обучение, който може успешно да постави макроблокове един по един в чип оформление. Този агент има вдъхновена от мозъка архитектура, известна като дълбока невронна мрежа, и е обучен с помощта на парадигма, наречена "усилващо обучение", където положителните промени в дизайна се ангажират с паметта като възможни решения, докато отрицателните промени се отхвърлят. Все още AI не се прилага за всеки етап от дизайна на микрочипове, но това със сигурност ще се промени след години. Засега интелектът се използва само в етапа на планиране на чипове от цялостния процес на производството, който всъщност е един от най-трудните. По същество дизайнерите на микрочипове трябва да поставят макроблокове върху своите полупроводникови конструкции - предварително направени устройства - транзистори, чието разположение един спрямо друг и към останалите компоненти на чиповете са от първостепенно значение за целите на производителността и ефективността.

Не забравяйте, че електрическите сигнали трябва да преминават през различни компоненти на чипа, за да се постигне работещ полупроводник, и начинът, по който те са подредени в етапа на планиране, може да има огромно въздействие върху характеристиките на работата на даден чип.

Докато планирането, извършено от човешки дизайнери, е изключително дълъг процес, който може да отнеме седмици или месеци, AI алгоритъмът, описан в проучването, може да постигне проекти, които са по-добри в сравнение с проектираните от човешки специалисти за по-малко от шест часа - огромно спестяване на ценно време, с допълнителни подобрения на производителността и мощността. AI дори показа способност да решава проблеми, с които никога не се е занимавал досега - изследването обяснява, че системата е била обучена на над 10 000 микрочип дизайна и че когато е изправена пред избор на макроблокове, които да се подредят в етапа на планиране на дизайна на микрочипове, е установено, че версиите на компонентите превъзхождат тези, проектирани от екипи от човешки инженери.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Куче робот помага на SpaceX за ракетата, която ще ходи до Марс (ВИДЕО)