Компаниите все повече използват инструменти за изкуствен интелект с цел да оптимизират процеса и да се премахнат всякакви предубеждения. Но както съобщава Би Би Си, тези инструменти може би влошават процеса на наемане на работа, като отстраняват висококвалифицирани хора. В един от случаите, който илюстрира проблема, кандидат за работа в компания за обучение, наречена Fullmind, е подал повторно автобиография, след като е бил отхвърлен, но е променил датата си на раждане, за да изглежда по-млад, съобщава BBC. Тази малка промяна е довела до интервю, защото софтуерът за изкуствен интелект компанията автоматично отхвърля по-възрастните кандидати.

В резултат на това компанията трябваше да се споразумее с Комисията за равни възможности за заетост на САЩ по обвинения в дискриминация по възраст.

В друг инцидент инструментът за изкуствен интелект даде лоша оценка на гримьор въз основа на езика на тялото ѝ, въпреки че е оценена като висококвалифицирана в занаята си, предава Би Би Си. Този вид навлизане на ресурси за набиране на персонал вероятно ще се увеличи, тъй като все повече предприятия използват тези инструменти в процеса на наемане.

"Не сме видели много доказателства, че тук няма пристрастия или че инструментът подбира най-квалифицираните кандидати", казва професорът по журналистика от Нюйоркския университет и автор на книгата "Алгоритъм: Как изкуственият интелект може да превземе кариерата ви и да открадне бъдещето ви" Хилке Шелман заяви пред Би Би Си.

Нищо от това не е само теоретично. Би Би Си цитира проучване на IBM от 2023 г., според което 42% от компаниите вече използват изкуствен интелект за важна работа в областта на човешките ресурси и набирането на персонал. Това звучи като мрачен кошмар за всеки, който иска да бъде нает на работа. Трябва да прескачате препятствия, за да сте сигурни, че автобиографията ви попада в неизвестни цели, зададени от инструмент за скрининг с ИИ. А дори и да преминете през няколко кръга на скрининг, какво ще стане, ако се провалите на тест за проверка на езика на тялото, който може да е опорочен от самото начало?

Тези инструменти за скрининг с изкуствен интелект също са обучени на базата на предварителни данни, които вече могат да бъдат дефектни и предубедени, както се вижда от друг реален инцидент, изтъкнат от Би Би Си, при който изкуствен интелект, обучен на базата на автобиографиите на мъже, които вече са работили в дадена компания, е изключил кандидатки, които не са играли бейзбол или баскетбол.

"Един пристрастен ръководител на отдел за наемане на персонал може да навреди на много хора за една година, а това не е добре", казва Шелман. "Но един алгоритъм, който може би се използва при всички входящи кандидатури в голяма компания... това може да навреди на стотици хиляди кандидати."

Снимка: Unsplash

Виж още: Възможно е да се нуждаем от ново ниво за урагани при ветрове със скорост над 300 км/ч