"Когато казваме обикновена хартия, имаме предвид обикновена хартия. Например канцеларски материали. Или какво ще кажете за обикновена хартия? Ако това не е достатъчно обикновено, изчакайте малко", казва костюмираният мъж в черно-бялата реклама по-долу.

Той откъсва парче кафява опаковъчна хартия от ролка и я отрязва за машината. "Колко по-обикновена може да бъде?" - пита той, преди да я вкара в тавата за хартия и да фотокопира страница от книга. - "Точно така. Страница от книга".

Това, което сега изглежда банално, през 1959 г. е било революционно. Представянето на копирната машина Xerox 914 Plain Paper Copier, първата копирна машина, която обикновените офис служители можеха да използват в обикновени офис дрехи, за да създават сухи и бързи копия. Преди това моделът на Xerox - Xerox A, използва тромав процес от 39 стъпки, който се използваше за копиране на чертежи и за други индустриални приложения, но не беше подходящ за офиса.

Първият Xerox 914 - обикновеният за обикновените офиси - тежи почти 650 килограма, пише The Atlantic. "Нужен е бил дърводелец, за да го разглоби, служител с обучение за "ключов оператор" и собствена 20-амперна верига."

Въпреки това машината променя из основи начина, по който използваме информация, а 17-годишното ѝ производство е триумф, като се има предвид колко малко хора са смятали, че има пазар за копиране.

Това, което наблюдавате, е кулминацията на един процес, който в известен смисъл започва през 1942 г., когато Честър Карлсон - роден на 8 февруари през 1906 г. - патентова технологията, която прави възможни машините Xerox. Карлсон работи в патентно бюро и учи в юридически факултет. По време на работата си по патентите той забелязва, че никога няма достатъчно копия на патентните спецификации. Единственият начин да се направят повече копия бил да се използва несъвършената по онова време машина за копиране или да се възложи на машинописец да направи повече копия, които след това трябвало да се коригират в случай на печатни грешки.

"Скоро му хрумна, че би било много желателно в офиса да има малка копирна машина, в която да се подава оригиналният документ и да се получава готово копие за няколко секунди", пише Динсдейл. Седемнадесет години по-късно патентованата му идея става собственост на Haloid Company, която се превръща в Xerox Corporation, и се раждат офисните копирни машини.

Снимка: Unsplash

Виж още: Америка може би е открита от хората 10 000 години по-рано, отколкото се смяташе досега