Project Jacquard е името на ново умно яке, което бе анонсирано по време на конференцията Google I/O 2016, предава The Next Web.

На външен вид якето прилича на най-обикновена дънкова дреха, но всъщност позволява на този, който го носи, да приема телефонни обаждания, да има достъп до карти и навигация, да управлява музиката си и какво ли още не. В ръкавите на якето има специална проводима тъкан, която позволява да работите по повърхността с жестове, управлявайки приложенията директно. Така например един плъзгащ жест сменя песента, която върви в момента, а потупването с пръст я спира.

Якето е съвместен продукт на Google и Levi’s и е предназначено най-вече за хора, които пътуват по-дълго за работа, както и за колоездачи, които могат да използват различните приложения, без да се разсейват излишно.

Project Jacquard трябва да стане реалност през 2017 г., като тази есен ще бъдат проведени бета-тестове - нещо, което се случва за пръв път с дреха. Цената на умното яке все още не е известна.Виж още: Умен часовник прожектира филми директно върху стената