Нищо не може да развали деня ви повече от това да получите глоба за превишена скорост. А ако попаднете в капан за превишена скорост, ще се почувствате още по-зле. Според MarketWatch Google Maps е най-предпочитаното приложение за навигация от тези, които искат да избегнат попадане в капан за превишена скорост. Уебсайтът за финансови новини е анкетирал над 1000 американски шофьори на средна възраст 41 години (50% от тях са били мъже, 50% - жени) и към тях са добавени данни от Speedtrap.org. Резултатът? 70% от анкетираните шофьори предпочитат Google Maps.

След Google Maps Waze е второто най-предпочитано приложение за навигация, използвано от шофьорите в проучването. Waze, което също е собственост на Google, използва подхода на тълпата за получаване на информация. Не толкова далеч зад Waze е Apple Maps, тъй като приложението за навигация за iOS е предпочитано от 25% от водачите, участвали в проучването. Като цяло 34% от запитаните шофьори казват, че са били предупредени за капан за скорост от приложение за навигация.

Какво точно определя капана за скорост?

Добър въпрос. MarketWatch определя капана за скорост като зона, в която ограничението на скоростта е по-ниско "от най-безопасната средна скорост на движение по пътя". Тези пътища се наблюдават и проследяват от полицията, която се стреми стриктно да спазва ограниченията на скоростта, за да събира приходи. 30% от американците са попадали в капани за превишена скорост. Трите щата с най-много капани за скорост са Делауеър, Мериленд и Тенеси. Северна Дакота, Южна Дакота и Небраска са трите щата с най-малко капани за скорост.

Въпреки че 70% използват Google Maps, за да ги предупреждават за капани за превишена скорост, Waze се смята за най-добър в тази задача - според шофьорите той е с 30% по-ефективен от Google Maps и с 20% по-добър от Apple Maps. Интересно е, че потребителите на Google Maps са по-склонни да шофират с превишена скорост, като 23% от тях признават, че карат с предимство. Следват потребителите на Waze и Apple Maps, при които съответно 11% и 9% от потребителите казват, че карат с превишена скорост.

Снимка: Unsplash

Виж още: Група ученици сглобиха най-малкия хуманоиден робот в света (ВИДЕО)