Urtopia се опитва да отдели своите електрически велосипеди от конкурентите с помощта на множество технологии и тази година компанията надмина себе си. Току-що показа флагманския си модел Fusion за пръв път в пълния му вид на изложението CES 2024 и той е напълно интегриран не с кого да е, а с ChatGPT, шумния асистент с изкуствен интелект. Fusion следва предишните технологични модели на компанията - Chord и оригиналния Urtopia.

Urtopia нарича Fusion "първия в света електрически велосипед с две батерии и два мотора, създаден от визионера в областта на дизайна Хартмут Еслингер", което е много конкретно твърдение. Той е изработен от въглеродни влакна за намаляване на теглото и използва дерайльор Shimano CUES при обикновения модел и безстепенна превключвателна кутия Enviolo при премиум версията CVT. Двойната батерия с капацитет 540 Wh позволява пробег от 120 км, но разширителят на батерията с капацитет 360 Wh увеличава този пробег до 200 км - достатъчно, за да се прекоси Париж от север на юг около 20 пъти.

Благодарение на двигателя със средно задвижване с 95 Нм той може да развие до 25 км/ч, а вилката с въздушно окачване има 100 мм ход. Всичко това, в комбинация със сравнително ниското тегло (23 кг), широките гуми и стабилната рамка, го правят подходящ за офроуд, пътеки и градско каране.

Това може да бъде всеки електромотоциклет, но водещата характеристика на Fusion е техниката. Той е свързан с 4G и използва GPS проследяване, за да ви информира за местоположението на велосипеда, дори ако е откраднат. Освен това е снабден с аларма за движение, отключване с пръстов отпечатък, проследяване на маршрута, навигация без мобилен телефон и Bluetooth музика чрез вграден високоговорител - всичко това като при предишните модели.

Новото е технологията, която компанията нарича Jarvis и която се активира от интелигентен пръстен (компанията не казва кой) за включване на велосипеда, пускане на музика или активиране на другата технологична функция - ChatGPT. Можете също така да разговаряте директно с ChatGPT чрез вградения високоговорител. С основание може да се запитате какво прави ChatGPT на електровелосипед - отговорът е, че според Urtopia той може да ви помогне да "изследвате нови маршрути, да получавате информация в реално време и дори да участвате в забавни разговори".

Не сме сигурни колко полезен е чат асистентът, когато избягвате трафика със скорост 25 км/ч, но може поне да ви прави компания на самотен маршрут. Освен това е доста солиден маркетингов трик, който компанията използва, за да се открои от многото, многото други електронни велосипеди на пазара. Купувачите обаче ще трябва да са доста добре обезпечени, тъй като Fusion ще струва 3999 евро (около 4375 долара), а Fusion CVT ще струва 4999 евро (5467 долара). Все още няма информация кога ще бъде пуснат в продажба и дали ще се появи в САЩ.

Снимка: Urtopia

Виж още: Милиардери искат да построят бизнес парк в околоземна орбита