Водещият китайски производител на полупроводници Shanghai Tianshu обяви, че приближава фазата на масовото производство и комерсиалните доставки на Big Island – първата китайски видеокарта, произвеждана по 7 nm процес. Освен това Shanghai Tianshu потвърди, че картата е базирана на 7 nm finFET процес на TSMC.

Според Shanghai Tianshu Big Island предлага почти два пъти по-висока производителност спрямо тази на конкурентните продукти при по-ниска консумация на енергия. Освен това картата има по-привлекателно съотношение цена - качество, въпреки че конкретни цени не бяха разкрити.

Производственият капацитет на Shanghai Tianshu по отношение на видеокартата изглежда е с 1-2 години по-напред от този на останалите конкуренти. Това е амбициозно твърдение, което идва в резултат на натиска на Пекин китайските компании да намалят зависимостта си от чуждестранните технологии и партньори.

Shanghai Tianshu не предложи премиерна дата на видеокартата, но предвид глобалния недостиг на чипове не е изключено работата да върви по-бавно, отколкото се иска на компанията.   

Снимка: Tianshu Zhixin

Виж още: Резултатите на iPhone 12 в Geekbench разкриват съвсем скромен ръст в производителността