Бумът на криптовалутата, последван от пандемия с такъв мащабен характер, определено станаха основополагащи фактори за промяна на пазара и на него се отличи една категория продукти, чието ограничено предлагане все още не може да настигне темповете на огромното търсене - а именно видеокартите.

Когато през есента на 2020 дебютираха сериите GeForce RTX 30XX на Nvidia и Radeon RX 6000 от AMD, те привлякоха внимание не само със спецификациите си. Всички се вълнуваха каква ще бъде тяхната цена, дали производителите ще успеят да осигуряват регулярно достатъчно бройки и дали по-старите модели ще поевтинеят. Оказва се обаче, че всичко, което знаем за технологичните пазарни закони, не важи и положението само ще се влошава.

Това потвърждава и мениджърът на техническия маркетинг на Asus Хуан Хосе Гереро във фейсбук групата Asus DIY PC. Според него ще има промени на цените на MSRP, които влизат в сила в началото на 2021 г. Което означава, че цените на графичните карти, дънните платки и други компоненти, предлагани от Asus, ще се увеличават. Гереро се аргументира, че ценовата политика се влияе от увеличените оперативни разходи, разходите за компоненти и логистични дейности, както и постоянно нарастващите мита и тарифи за внос. 
Явно 2021 ще помрачи надеждите на голяма част на геймърите да ъпгрейтнат своя хардуер. Статистиката вече е отбелязала, че цените на повечето видеокарти са се увеличили с цели 20% през последните три месеца, което само доказва, че предстоящото увеличение на цените на ASUS няма да бъде изключение, а е по-вероятно да се превърне в тенденция.  

Снимки: shutterstock

Виж още: Новите видеокарти на Nvidia доминират в синтетичните тестове и няма да изискват PCIe 4.0 (ВИДЕО)