В края на 2020 г. Apple обяви изключително успешния чип М1 с бързина и икономичност, които никоя друга компания не може да достигне в момента – включително водещи имена като Intel и Qualcomm.

Новият изпълнителен директор на Qualcomm Кристиано Амон е готов да промени това. Всъщност той е уверен, че Qualcomm не само може да достигне нивото на Apple, но и да го надмине. Означава ли това, че можем да видим скорости от калибъра на М1 на Windows компютри и лаптопи, захранвани с чиповете на Qualcomm?

Амон е свежа кръв в Qualcomm, така че изглежда логично да прави подобни амбициозни изказвания. Той обаче има и своите планове: вместо да чака ARM да проектира чип, който да победи М1, Qualcomm вече нае екип от бивши инженери на Apрle да го направят. За целта Qualcomm просто закупи компанията Nuvia, чиито създатели бяха работили по чипа М1, преди да основат новата компания. В резултат Qualcomm се надява, че още през 2022 г. ще може да продава чипове, базирани на дизайните на Nuvia.

„А ако ARM, с която имаме добри отношения от години, в един момент разработи чип, който е по-добър от нашите, просто ще вземем лиценза от тях“, казва Амон.      

Снимка: Apple

Виж още: Резултатите на iPhone 12 в Geekbench разкриват съвсем скромен ръст в производителността