Някой би помислил, че Qualcomm ще бъде доволен от наложеното от САЩ ограничение над Huawei, което пречи на китайската компания да се сдобие с компоненти за своите телефони, но всъщност изглежда обратното. Според The Wall street Journal, Qualcomm лобира пред Вашингтон за разрешение да продава процесорите си Snapdragon на Huawei. Основният аргумент на американския производител е, че ако остане в сила, забраната буквално ще даде поръчки за милиарди долара на чуждестранни производители на чипове като MediaTek и Samsung.    

„Ако за нас има ограничения, а за чуждестранните ни конкуренти няма, това бързо ще промени разпределението на пазара на 5G чипове“, посочва Qualcomm, според който вдигането на забраната поне на теория ще помогне на американските компании да останат конкурентоспособни.

Шефът на Qualcomm Стийв Моленкопф никога не е крил, че иска да работи с Huawei независимо от политическия климат. По думите му Qualcomm сам трябва да определи компаниите, на които да продава продуктите си, и това включва Huawei. Със сигурност помага и фактът, че неотдавна двете компании подписаха нова лицензионна сделка, а Huawei плати солидна сума на Qualcomm по предишен спор за патенти.

Ако Qualcomm получи изключение, няма да бъде единствената компания в това отношение. Производители като Intel, Micron и Xilings успяха да заобикалят забраната чрез лицензионни сделки. Въпреки това компания от ранга на Qualcomm може да бъде прекалено голяма хапка за Вашингтон, тъй като ще отслаби санкциите.

Снимка: Flickr

Виж още: Huawei Mate 40 може да е последният танц за мощния чипсет Кirin

 

Тагове: