Qualcomm се съгласи да закупи компанията Nuvia за приблизително 1.4 милиарда долара. Новината е музика за ушите на различните партньори на Qualcomm. Samsung, Sony, OnePlus, LG и други, известни с продукти, обхващащи всичко от смартфони до системи за интелигентни автомобили, издадоха подкрепящи изявления. Това може да е едно от най-значимите технологични придобивания за годината.

Но защо Nuvia се присъединява към Qualcomm с толкова голяма сделка?

Кратката версия е, че сделката позволи на Qualcomm да се върне към персонализирани CPU проекти, базирани на Arm архитектурата. Това има широкообхватни последици за CPU портфолиото на Qualcomm - от високопроизводителни сървъри до енергийно ефективни смартфони. В историята около сделката обаче има много повече от това.

Nuvia проектира процесори, базирани на Arm архитектурата. Бившият главен дизайнер на процесора на Apple, Джерард Уилямс, основава компанията в началото на 2019 г. Тя също е съоснована от Джон Бруно, който беше системен архитект в Google, преди да прекара пет години в Apple в подобно качество. Тези двамата имат десетилетия опит в проектирането на процесори.

Особено забележително е, че Уилямс беше главен архитект на процесорите в Apple. Работил е върху архитектурите на процесорите Cyclone, Typhoon, Twister, Hurricane, Monsoon и Vortex на компанията за различни SoC от серия Apple A. Преди работата си в Купертино Уилямс прекарва 12 години в Arm, работещ върху архитектурите Cortex-A8 и Cortex-A15, които са захранвали ранни смартфони преди повече от десетилетие. Към двамата се присъединява Ману Гулати, друг бивш служител на Google и Apple и водещ архитект за мобилните SoC на Apple.

През декември 2019 г. Apple се опита да съди Джерард Уилямс за нарушение на договора. Гигантът твърди, че Уилямс започва работа по Nuvia и набира някои от колегите си, докато все още е нает в Apple. Уилямс обаче твърди, че Apple изповядва антиконкурентни практики в опит да му попречи да съоснове новата компания с Джон Бруно. Apple не беше доволна, че някои от водещите ѝ дизайнери на процесори ще използват своя опит в конкурентна фирма.

От самото си създаване Nuvia е проектирала процесори за центрове за данни, насочени към осигуряване на водещи в индустрията производителност и енергийна ефективност. Нейните централи за обработка на данни използват персонализирана версия на Arm CPU архитектурата, подобно на лицензионното споразумение, което Apple използва за процесорите, захранващи нейните iPhone, iPad и сега базирани на Arm продуктови гами MacBook.

Снимка: shutterstock

Виж още: iPhone 13 няма да има никакви дупки в корпуса

Тагове: