Понякога интернет не е безопасно място, а изкуственият интелект може да го е направил още по-малко безопасно. Bing AI на Microsoft използва генеративен изкуствен интелект, за да предоставя резултати от търсенето. Това е мощен инструмент, който ви дава легитимни резултати, но не е съвършен. Според доклад на Malwarebytes резултатите от Bing AI са включвали злонамерена реклама.

Това не е точно голям проблем, но може да доведе до някои проблеми по отношение на ИИ. В момента всички погледи са насочени към компаниите за изкуствен интелект, които трябва да ни докажат, че тази технология няма да причини ужасни вреди. Така че, въпреки че този проблем не е свързан с ИИ, той определено не помага в случая.

Попадането на злонамерени реклами в интернет не е нещо ново. Всички сме свикнали да избягваме съмнителни реклами, докато преглеждаме резултатите от търсенето. Тъй като обаче тази реклама е подадена чрез изкуствен интелект, това може да накара Microsoft да разгледа по-отблизо резултатите, които Bing AI подава.

Софтуерът, за който става дума тук, е бил предоставен, когато изследователят е поискал инструмента Advanced IP Scanner. Това е легитимен софтуер, но Bing даде на потребителя връзка към advenced-scanner[.]com. Ако бързате да се сдобиете с инструмента, ще пропуснете умишлената печатна грешка в URL адреса; второто "а" в advanced е заменено с "е".

Когато изследователят отива на сайта, той изтегля инсталатора за "инструмента". Както можете добре да си представите, това, което са изтеглили, НЕ е било инструмент за сканиране на IP адреси. Това, което е добре, е, че измамата изглежда е преустановена.

Това е добре за този случай, но не е много като цяло. То показва на всички нас, че технологията за изкуствен интелект все още не е съвършена. Въпреки че резултатите от ИИ са интелигентни, те невинаги са безопасни. Ето защо винаги е препоръчително да продължавате да използвате здравия си разум и интуицията си, докато сте в интернет, дори и да е включен ИИ.

Снимка: Unsplash

Виж още: NASA ще затвори четирима изследователи в симулирана марсианска база за една година