Инвеститорът в криптовалута Майкъл Терпин е завел дело срещу втория по големина мобилен оператор в САЩ AT&T, като твърди, че небрежността на компанията е причината да загуби криптовалута в размер на почти 24 млн. щатски долара. Терпин твърди, че през януари, когато неговият доставчик на услуги е бил AT&T, от него са били взети три милиона биткойна чрез "кражба на дигитална идентичност" от мобилния му телефон, според Ройтерс.

Жалбата, която наброява 69 страници, е подадена в окръжния съд в Лос Анджелис. В нея се казва, че "готовността на AT&T да сътрудничи с хакера, грубата небрежност, нарушаването на законовите задължения и неспазването на ангажиментите по своята политика за поверителност" са позволили да бъде осъществена кражбата.

Терпин твърди, че хакерът е успял да се добере до телефонния му номер, чрез който на свой ред е получил достъп до неговите сметки с криптовалута. Описвайки ситуацията, жалбоподателят използва доста нагледно сравнение:

"Това, което направи AT&T, е подобно на това рецепционист в хотел да даде на крадец с фалшива лична карта ключа от сейфа, за да открадне бижутата от законния им собственик."

„Оспорваме тези твърдения и очакваме с нетърпение да представим нашата гледна точка в съда", заяви говорител на AT&T пред Ройтерс.

Терпин търси компенсационно обезщетение в размер на 24 млн. долара, както и 200 млн. долара за наказателни щети.