Криптовалутите са в известна криза в момента, но не можете да задържите идеята, която промени толкова много. Разбира се, NiceHash обяви, че неговият софтуер за копаене NiceHash QuickMiner (Excavator) вече работи с най-новите LHRv3 карти с 90% ефективност. С други думи те не са съвсем напълно отключени, но вероятно са достатъчно близо.

NiceHash вече обяви, че наскоро е отключил първите две версии на Light Hash Rate ограничителя, но RTX 3050 и 12 GB версията на RTX 3080 използват новата версия на технологията, която се оказа по-сложна. Въпреки това не отне много време, за да я разбие.

Nvidia въведе LHR като начин за ограничаване на производителността на своите графични процесори, когато се използва за копаене, за да се опита да разубеди миньорите да използват картите. Компанията също така въведе карти, насочени към копаене, въпреки че, тъй като тези карти нямаха никаква очевидна стойност при препродажба, невинаги беше ясно колко добра би била цялата тази идея. Имаше и няколко залитания по пътя, като Nvidia пусна актуализация на драйвера, която така или иначе счупи LHR.

Преди няколко месеца стана ясен фактът, че механизмът на LHR е счупен до известна степен, предлагайки 70% ефективност, което прави картите малко по-привлекателни за криптоминьорите. Тогава NiceHash потвърди, че има RTX 3080 Ti, работещ до 100% ефективност с друга актуализация на QuickMiner (Excavator).

Струва си да се отбележи, че това решение работи само на Windows и само с помощта на алгоритъма DaggerHashimoto (Ethash). Все пак хакът представлява значително увеличение на хешрейта на картите от RTX 3050 чак до RTX 3080 Ti.

Така или иначе сега криптовалутите не са в добра фаза и не е разумно да се влагат пари и електричество в GPU копаене. Биткойн (BTC) наскоро се понижи, губейки 18 000 долара от пика си от 47 000 долара до едва 28 000 долара миналата седмица. С други думи над 800 милиарда долара пазарна стойност изчезнаха за около един месец.

Въпреки че измина много време, откакто копането на BTC на графични карти беше разумно начинание, много други криптовалути се движат по пътя на биткойн, така че видяхме, че подобната Ethereum също падна значително – до 2000 долара, или приблизително половината от стойността ѝ миналия ноември.

Снимка: Unsplash

Виж още: Заместникът на Мъск предвижда посещения на Марс в рамките на следващите 10 години