Изборът на Доналд Тръмп за президент предизвика най-различни реакции и една от тях е свързана със съдбата на космическата програма на САЩ, пише Gizmodo.

Администрацията на Доналд Тръмп планира да преработи бюджета на NASA така, че голямата част от средствата да отиват за космическите изследвания на агенцията, докато в същото време ограничи наблюдението на Земята. Подразделението за земни науки на NASA бе приоритет за администрацията на Обама, която увеличи бюджета ѝ от 1.5 на 1.9 милиарда долара тази година. В рамките на тази програма поредица от сателити събират данни за активността на планетата ни и ако Тръмп използва републиканското мнозинство в Сената и Камарата на представителите, бъдещето ѝ е доста неблагоприятно.

В същото време обаче Тръмп гледа активно към увеличаване на мащабите на космическите изследвания и иска да прехвърли по-голямата част от операциите в околоземна орбита на частни компании като SpaceX. Това е продължение на политиката на Обама и има за цел контрола на международната космическа агенция да бъде поделен с частния сектор. Накрая Тръмп планира да възстанови Националния космически съвет, който е създаден още през 1958 година и по-късно бе затворен при Никсън. За кратко през 80-те години Съветът заработи отново заради трагедията със совалката Challenger.

Въпреки че е рано да се прогнозира, космическата политика на Доналд Тръмп изглежда изненадващо прогресивна и дори може да се окаже основа на безпрецедентно сътрудничество между правителството и частния сектор в името на реализирането на важни цели.  

Виж още: NASA: Двигателят, който ще ни отведе до Марс за 70 дни, е възможен

Тагове: