Лесно е да забравите за всички специализирани имейл клиенти – повечето хора просто ще чукнат върху иконката на приложението Gmail или ще отворят Outlook в браузъра си. Но сред тези, за които все пак се говори, 20-годишният Thunderbird на Mozilla рядко е начело на нечия класация в наши дни. С едва 0.08% пазарен дял Thunderbird е изложен на риск да стане добре и наистина забравен. Независимо от това (или може би поради този провал) компанията се стреми да постигне своеобразно възраждане – и част от тези планове включва наличието на мобилно приложение.

Райън Лий Сайпс, продуктов мениджър за Mozilla Thunderbird, официално потвърди в Twitter, че мобилното приложение е в процес на разработка, въпреки че по думите му това е негов приоритет номер две. Първият е коригиране на потребителския интерфейс на софтуера и цялостното изживяване – и той има право, тъй като Thunderbird изглежда, че може да бъде портал на времето направо към 2003 г. Постът също така споменава възможността за пускане на бъдещото мобилно приложение като самостоятелен APK файл, разпространяван извън Play Store и може би дори от популярния пазар на приложения с отворен код F-Droid.

Това е обещаваща новина за онези хора, които искат да използват надежден имейл клиент на FOSS на своя смартфон и ако бъде изпълнено правилно, може да помогне на Thunderbird да се върне обратно към оценка с алтернативни имейл услуги като Spark или K-9. Без съмнение Mozilla има много работа за вършене, ако иска да преодолее възприемането на Thunderbird като застояла платформа, но кой знае?

Компанията не е споделила времеви график за това, кога ще бъде пуснато това ново мобилно приложение, особено след като това е проект на заден план, така че всичко, на което реално можем да се надяваме през следващите месеци, е може би алфа-версия.

Снимка: Mozilla

Виж ощеMicrosoft добавя безплатен VPN към Edge