Раждането на фотографията през 1826 г. е историческа повратна точка, която завинаги променя нашия свят. След 150 години, през 1975 г., общият брой на заснетите фотографии достигна 15 милиарда. Удивително е обаче, че в рамките само на една година изкуственият интелект (ИИ) е успял да генерира еквивалентен брой изображения.

Преди това възходът на изкуствения интелект беше постепенен, но през изминалата година той се изстреля на преден план сред основните технологии. Една от областите, в които тези машини имат особено голяма преднина, е генерирането на изображения, достигайки до почти всички кътчета на интернет.

Тази демократизация на творчеството даде възможност на обикновените хора да изработват и усъвършенстват своите артистични умения, без да се нуждаят от специализирани инструменти или обучение. При все това ИИ работи като нож с две остриета и е огромна заплаха за човешките творци и художници.

Въпреки това според статистически доклад на Everypixel зашеметяващото число се показва, че 80% от снимките (или около 12.590 млрд.) са дошли от платформи, базирани на Stable Diffusion, като HuggingFace, Civitai и GitHub.

Платформи като DALL-E 2 на OpenAI създават впечатляващите 34 милиона снимки дневно, което прави 916 милиона рендера. За разлика от тях Firefly на Adobe постигна забележителния успех да създаде един милиард изображения в рамките на само три месеца. Друг популярен генератор, Midjourney, допринася за сцената с дневен добив от около 2.5 милиона рендери, като от създаването си досега е събрал 964 милиона рендери.

Като се има предвид, че размерът на хранилището на Shutterstock е около 400 милиона снимки, а на Instagram - около 50 милиарда снимки от създаването му, експоненциалното ускоряване на възможностите на изкуствения интелект само ще направи още по-голямо предизвикателството за фотографията да се конкурира по мащаб.

Снимка: Unsplash

Виж още: В Китай роботи вече произвеждат клонирани прасета и животът няма смисъл