Samsung може да се наложи да премисли съставянето на своите телефони, започвайки с Galaxy Note 20, ако ЕС продължи да разработва екологични планове, които влияят върху начина, по който се произвеждат смартфоните - и дори върху дизайна им.

Apple за първи път почувства ефекта от целта на ЕС да намали отпадъците с решението на ЕС всички производители да отговарят на стандарта USB-C. Технологичният гигант използва свой собствен патентован кабел Lightning, който създава повече отпадъци, отколкото е необходимо.

Сега Samsung е на прицел, тъй като Европейската комисия изготвя план, който ще изисква производителите на електроника да гарантират, че батериите в техните продукти могат лесно да бъдат заменени.

В момента Samsung - заедно с редица други производители на смартфони - залепва батериите си в своите устройства. Като такива те могат да бъдат поправени само от обучен специалист, което изключва в повечето случаи широката публика и собствениците на телефоните.

Наредбите биха били приложими не само за телефони, а за всякакъв вид друга електроника като таблети и слушалки.

Логиката тук е, че потребителите ще могат да ползват по-дълго на телефоните си, ако могат лесно да заменят собствената си батерия, генерирайки по-малко отпадъци, заедно със стандартизацията на портовете, което ще премахне нуждата от адаптери към Micro USB в Европа, което също води до по-малко отпадъци.

Изтеклото предложение на ЕС засега е само на етапа проект, но поставя отговорността да сведат до минимум електронните отпадъци върху плещите на производителите на смартфони, както и да ги накарат да произвеждат лесни за ремонт устройства.

Samsung ще трябва да се върне още към 2014 г. и Galaxy S5, когато за последен път компанията направи телефон с батерия, която не е залепена на мястото си.

Виж още: 5 гейминг продукта, с които ще удвоиш фраговете си

Оцени:
Рейтинг: 5
Тагове: