Сгъваемите смартфони са следващото голямо нещо на пазара. Или поне това е, което Samsung иска да повярвате. През последните години компанията лансира силно своята гама от устройства Galaxy Z Fold и Flip на пазара от висок клас. Твърди се, че производителят на смартфони дори е спрял гамата си Galaxy Note в полза на сгъваемите апарати. Усилията му дадоха плод, като корейският гигант достави 10 милиона Fold и Flip устройства през 2021 г. Но Samsung има още по-големи цели за своята сгъваема гама, тъй като очаква те да съставляват над 50% от доставките на първокласни смартфони до 2025 г.

Изявлението беше направено от шефа на мобилния бизнес на Samsung по време на пресконференция в Ню Йорк след представянето на Galaxy Z Flip 4 и Fold 4. Както съобщава The Korea Herald, той казва пред репортери, че „до 2025 г. сгъваемите апарати ще заемат повече от 50 процента от общите доставки на първокласни смартфони на Samsung“. Освен това той твърди, че сгъваемите устройства ще се превърнат в „новия стандарт на смартфоните“. За да се случи това, сгъваемите телефони на Samsung ще трябва да надхвърлят продажбите на флагманската гама Galaxy S през следващите три години. Потребителският интерес към нея е намалял през последните години, като компанията губи позиции пред Apple в премиум сегмента. Но това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, особено предвид високата цена на сегашните сгъваеми телефони.

Очаква се пазарът на сгъваеми смартфони да расте бързо през следващите години. Анализаторът на Counterpoint Джийн Парк прогнозира 16 милиона сгъваеми смартфона, които ще бъдат доставени тази година и 26 милиона единици през 2023 г. Що се отнася до Samsung, анализаторите очакват корейският гигант да достави около 9 милиона бройки от Z Fold 4 и Flip 4 през 2022 г., което е повече от комбинираните 7.1 милиона доставки на Flip 3 и Fold 3 миналата година. Продажбата на повече сгъваеми смартфони също е добра за крайния резултат на компанията, тъй като тяхната висока цена се превръща в по-висока средна продажна цена и ще носи по-големи маржове на печалба.

Въпреки че сгъваемите смартфони са в ранен етап на развитие, Samsung е изправен пред силна конкуренция от Huawei, Oppo, Xiaomi и други китайски доставчици в този сегмент и това ще се увеличи през следващите години. За да постигне оптимистичната си цел да достави най-малко 50% сгъваеми устройства в премиум сегмента до 2025 г., корейската компания ще трябва да направи много повече от пускането на устройства с дребни надстройки като Flip 4 и Fold 4.

Снимка: Samsung

Виж още: AI роди несъществуващо чудовище от свой кошмар