Samsung разрязва панделката днес на специална церемония с индийския премиер Нарендра Моди и президента на Южна Корея Мун Яе-ин, за което се твърди, че е откриването на най-големия завод за производство на мобилни телефони в света. Той се намира в град Нойда, град в периферията на индийската столица Делхи, и се счита, че е способен да произведе до 120 милиона смартфона годишно. Според Блумберг Samsung ще използва завода, за да направи телефони от базово ниво, които се продават за по-малко от 100 долара, както и водещи устройства като Galaxy S9.

Индия е огромен пазар на смартфони с над 400 милиона потребители, но населението на страната от 1.3 милиарда означава, че все още има много неизползван потенциал. През 2017 г. доставките на смартфони достигнаха 124 милиона според данни на IDC, така че само заводът на Samsung може да представлява огромна част от пазара. Samsung наскоро бе изпреварена от Xiaomi като най-големия производител на смартфони в Индия, но е ясно, че разширяването на производството в страната ще бъде от съществено значение за конкуренцията на местния пазар.

Инициативата Make in India на Моди увеличи тарифите върху внасяните продукти в категории, включително комуникационни устройства; мобилните телефони от други страни от Индия ще получат митническа такса от 20 процента. Фирми като Samsung и Xiaomi, които произвеждат телефони в Индия за местния пазар, ще бъдат по-малко засегнати. Дори Apple, която се конкурира изключително във високобюджетния край на пазара, започна да сглобява телефони в Индия - iPhone SE се прави там от известно време, а компанията наскоро стартира и местното производство на 6S.

Индия е огромен пазар и пълна с възможности, но такъв, който остава чувствителен към цените, с изключително ограничени маржове за печалба. Може би никой няма по-ясна представа за това от Samsung, след като най-големият производител на телефони в света да реши да отвори най-голямата фабрика за телефони в света точно там.

Тагове: