Модерните смартфони имат широк набор от функции по сигурността като скенери на пръстови отпечатъци, на зеници и др., но скоро можем да станем свидетели на нов тип сензор, който да ни разпознава по вените ни.

Идеята за това е на Samsung и южнокорейската компания вече регистрира патент за сензор за смартфон или носимо устройство, който идентифицира потребителите по вените им.

В основата на технологията е миниатюрен сензор, който прави снимка на структурата и особеностите на вените на потребителя и я сравнява с базата данни в своята памет, за да види дали тя съвпада с тези на собственика. Ако не успее да извърши разпознаването по вените, технологията прибягва до измерване на пулса като алтернативен вариант за идентифициране.

От описанието на патента става ясно, че сензорът може да бъде монтиран на умен часовник като Galaxy Gear, което означава, че собствената серия на Samsung също може да използва технологията в някакъв момент. Конкретно при часовника, след успешна идентификация, джаджата може да изобразява информация като списък с контактите, музикални плейлисти или мелодии.

Имайки предвид, че патентът е регистриран доста скоро, едва ли можем да очакваме да видим технологията в непосредствени продукти, но при всички положения тя изглежда интересно и може да поведе в напълно нова посока бъдещите методи за идентификация и сигурност на устройствата около нас.

Виж още: Android Wear получи три нови и полезни инструменти за контрол на умния ви часовник