По традиция Samsung използва или собствено произведени чипове Exynos, или тези дело на Qualcomm за високобюджетните си телефони, като американските и китайските версии получават Snapdragon, а тези за останалите пазари - Exynos. 
Според нов слух технологичният гигант има желание да увеличи съотношението на Exynos чиповете в телефоните от серията Galaxy. До този момент едва 20% от устройствата разчитат на този тип чипове, а плановете са тази цифра да достигне до 50 - 60 процента. Ако тенденцията се задържи, подразделението на Samsung за производство на мобилни чипове ще трябва да удвои количеството на планираните доставки на Exynos чипове за предстоящата 2022 г. 

Стремежът за по-висок дял на Exynos вече се отнася не само до флагманите, но и до ниския и среден клас модели. Повечето скорошни бюджетни телефони на Samsung действително се захранват от Snapdragon или MediaTek, така че в този смисъл там определено има място за растеж пред Exynos. Всъщност малко парадоксално най-добрият чипсет от среден клас на Samsung – Exynos 1080 – дори не бе използван в нито един Galaxy телефон, въпреки че е на нивото на MediaTek Dimensity 1200 и Snapdragon 780 G. По всяка вероятност преминаването към по-голям дял на Exynos чипове ще се случи след излизането на флагманите от серията Galaxy S22. 

Снимка: Samsung

Виж още: Култовият Galaxy Note 8 най-сетне достигна края на софтуерния си живот

 

Тагове: