Чиповете Dimensity на MediaTek по традиция се представят добре в средния и бюджетния сегмент, но все още не са изместили Qualcomm като предпочитан доставчик при флагманите. Компанията вече обяви намерението си да се настани по-сериозно във високия сегмент и сега нов теч подсказва, че следващият модел чип Dimensity, очакван догодина, може да направи това.

От китайската социална мрежа Weibo дойде новината, че въпросният чип се нарича Dimensity 2000 и ще предлага 4nm TSMC дизайн. Dimensity 200 изглежда ще се състои от 8 ядра: едно мощно Cortex-x2 ядро на 3GHz, три Cortex-A710 ядра за среднотежки задачи и четири Cortex-A510 ядра за най-леките задачи.

Това ще бъде първият път, когато MediaTek ще използва Cortex X ядро, след като пропусна Cortex X1 за сегашния си чипсет Dimensity 1200. Така създадената конфигурация ще постави Dimensity 2000 относително на едно ниво с Exynos 2100 и очаквания наследник на Snapdragon 888.  

Успоредно с това слухът твърди, че Dimensity 2000 ще използва най-новия мобилен графичен ускорител Mali-G710, който осигурява с 25 процента по-висока производителност и ефективност спрямо Mali-G78. Всичко това ще направи Dimensity 2000 значително по-мощен от Dimensity 1200. Разбира се, производителността на мобилния чипсет в реални условия зависи не само от неговото CPU и GPU и ще трябва да видим какво ще предложи MediaTek по отношение на възможностите на камерата, мултимедийни характеристики, машинно обучение, модем и др. Dimensity 2000 се очаква да бъде обявен преди края на годината.

Снимка: MediaТek

Виж още: iPhone 14 ще запази грозния прорез, твърди нов слух