Нова информация от надеждния профил Ice Universe твърди, че Samsung ще разкрие цели три Exynos чипсета, които да върнат водещите позиции на компанията на пазара за мобилни процесори в лицето на конкуренцията на Qualcomm и MediaTek. Samsung ще покаже чип от серията 800 от среден клас, високобюджетен модел от серията 1200 и флагмански чипсет от серията 2200, като последните два ще бъдат базирани на графичната архитектура RDNA на AMD.

Според същия слух Samsung ще направи самостоятелна премиера само на графичния ускорител през юни, докато самите чипове ще бъдат показани по-късно. На практика първите телефони с GPU AMD може да излязат чак догодина, но все още нямаме идея кога точно ще стане това.

Очевидното първо приложение на Exynos/AMD чиповете са смартфоните, но Samsung може да работи и по лаптоп с Windows 10. Слухове от Южна Корея твърдят, че такъв преносим компютър с Exynos 2200 ще бъде обявен през есента малко след премиерата на Galaxy Note. Досегашните Windows-on-ARM лаптопи на Samsung използваха чипове на Qualcomm.  

Що се отнася до третия чипсет, който е от среден клас, той вероятно ще бъде наследник на Exynos 850, но за него не се знае нищо друго.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Резултатите на iPhone 12 в Geekbench разкриват съвсем скромен ръст в производителността

 

Тагове: