Qualcomm обяви финансовите резултати за последното тримесечие и те изглеждат адски впечатляващи. За периода октомври – декември 2020 г. приходите на Qualcomm са се увеличили с 62 процента, а печалбите със 165 процента до 2.4 милиарда долара.

В същото време обаче шефът на Qualcomm Кристиано Амон предупреди, че производителят не смогва да отговори на търсенето и мобилната индустрия е заплашена от глобален недостиг на чипове през следващите 6 месеца.

Qualcomm е доставчик на чипове за всички големи смартфон производители, но разчита на TSMC и Samsung за тяхното производство. Поради коронавирус пандемията обаче се забелязва повишено търсене на чипове от друг бизнеси като лаптопите и автомобилната индустрия.

Според Амон фактът, че десетки компании разчитат само на няколко фабрики за чипове по цял свят, ще доведе до сериозни затруднения през втората половина на годината.

Вече знаем, че Apple не можа да произведе желания брой iPhone 12 модели, защото много от компонентите бяха в ограничени количества. General Motors, който е един от най-големите производители в света, също обяви, че редуцира производството си поради липсата на достатъчно компоненти. 

Снимка: Pixabay

Виж още: Екраните на Galaxy Z Fold 3 стават по-малки, а гъвкавите устройства на Xiaomi – повече

Тагове: