Samsung официално се отказа от пазара на Blu-ray плейъри - поне в САЩ, където компанията повече няма да продава и произвежда своите обикновени и 4К модели. Първоначално се смяташе, че Samsung планира да спре само 4К плейърите и да продължи да предлага нови 1080р устройства, но с днешна дата гигантът потвърди, че бялото знаме се отнася и за двата вида. Нещо повече, нов 4К модел, предвиден за тази година, също няма да бъде пуснат.

Samsung пусна последния си 4К плейър през 2017 г. и не добави нови модели към каталога си през 2018 г.

Това не е съвсем изненадващо. Продажбите на 4К дискове паднаха значително през миналата година и възходът на стриймнг услугите може да лиши формата от собствено бъдеще. През 2018 г. в САЩ са били продадени 2.3 милиона устройства, способни да възпроизвеждат 4К Blu-ray, но в тях влизат и конзоли (Xbox One), които като нищо никога няма да видят филм на диск.

В същото време платените стрийминг услуги достигат огромен брой домакинства и само Netflix има 150 милиона потребители. Освен това апаратите на Samsung не поддържат Dolby Vision, а само HDR 10 и HDR 10 +, което допълнително намалява тяхната стойност. Все пак Panasonic току-що пусна нов модел на пазара, а Sony планира такъв по-късно тази година, така че бъдещето на платформата може би не е непрогледно мрачно.   

Впечатляващи снимки със смартфон? По-лесно е, отколкото предполагате (част 1)

---

Битката за Луната: кой ще стъпи там отново. Първи?

Тагове: