Американското министерство на търговията е близо до подписването на ново решение, което ще позволи на американските компании да работят с китайската Huawei Technologies за определяне на стандарти за 5G мрежи от ново поколение, заявиха пред Reuters хора, запознати с казуса.

Инженерите в някои американски технологични компании спряха да работят с Huawei, след като Министерството на търговията вкара в черния си списък компанията през 2019 година. Списъкът остави компаниите несигурни какви технологии и информация техните служители могат да споделят с Huawei, който е най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света.

Това постави САЩ в неизгодно положение, заявиха тогава представители на индустрията и правителството. В срещите за определяне на стандарти, където се разработват протоколи и технически спецификации, които позволяват на оборудването от различни компании да функционират безпроблемно, Huawei получи по-силен глас, когато американските инженери стояха мълчаливо.

Министерството на търговията постави Huawei в своя списък през май 2019 година. Списъкът ограничи продажбите на американски стоки и технологии за компанията и повдигна въпроси, как американските фирми могат да участват в организации, които установяват индустриални стандарти.

След близо година на несигурност ведомството изготви ново правило за решаване на проблема, споделиха различни източници пред Reuters. Правилото, което все още може да се промени, по същество позволява на американските компании да участват в органи за стандарти, в които Huawei също е член, посочват източниците.

Проектът е в процес на окончателен преглед и ако бъде разрешен, ще отиде при други агенции за одобрение. Не е ясно колко време ще отнеме пълният процес или дали друга агенция ще възрази.

"Правителството на САЩ желае американските компании да останат конкурентоспособни на Huawei", казва Наоми Уилсън, старши директор на политиката за Азия в Съвета за индустрия на информационните технологии (ITI), който представлява компании, включително Amazon.co Inc, Qualcomm Inc и Intel. „Но техните политики по невнимание накараха американските компании да загубят мястото си на масата за преговори с Huawei и други предприятия."

Очаква се правилото да се отнася само за Huawei, а не други организации (например китайската фирма за видеонаблюдение Hikvision).

Виж още: Apple продължава да бъде финансов звяр

Тагове: