Държавният департамент на САЩ подаде искане за иницииране на проект, който – ако бъде осъществен – ще разположи дронове за пръскане на отрова върху незаконни култури от кока в Колумбия, които са в основата на процъфтяващото производство на кокаин в страната.

Документите бяха подадени по-рано този месец и се търси обратна връзка от индустрията за дронове и друго оборудване, което ще бъде предоставено на полицейските сили на Колумбия, за да наблюдава усилията за унищожаване на кока от въздуха. Те изброяват набор от спецификации и изисквания за производителност на летящата джаджа, включително както ръчни, така и автоматизирани режими на полет, технологии за откриване и избягване на препятствия, както и капацитет за проучване и събиране на данни – да не говорим за възможността за носене на резервоари за пестициди и механизми за пръскане.

Целта на инициативата е очевидна: използване на многофункционални дронове за дистанционно идентифициране и последващо унищожаване на реколтата от кока в Колумбия – която често е защитени от охрана, периметри от експлозиви или дори диви животни – с намален риск за хората.

„Отглеждането на кока в Колумбия остава на рекордни нива и операциите за ликвидиране в Колумбия са доста опасни“, се казва в искането. „Международната служба за наркотици и правоприлагане на САЩ и властите в Богота се стремят да засилят способността на колумбийската полиция да увеличи процента на унищожаване на кока насажденията и да сведе до минимум риска за полицейския персонал на място.“

Както чувствителността на планираната операция, така и влошените отношения между САЩ и Китай обясняват защо един от най-добрите производители на дронове в света остава извън потенциалните доставчици.

„Системата не може да съдържа основен хардуер (например полетен контролер), фърмуер за управление на полета или софтуер за планиране на мисия, произведен в Китай“, се отбелязва в искането, преминавайки към главни букви, за да подчертае тази забрана. „ТОВА ИЗИСКВАНЕ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОТМЕНИ.“

Според документа, дроновете ще бъдат използвани за идентифициране и събиране на данни от проучването на културите от кока в Колумбия. След като тази информация бъде обработена от софтуера за определяне на процеса на пръскане, машините ще бъдат разположени върху площи до 16 хектара, самостоятелно или на рояци.

В последния случай пръскащите дронове трябва да разчитат на тяхната технология за избягване на препятствия, за да се избягват дървета, електропроводи или други рискови за полета обекти. В допълнение те ще бъдат подкрепени от дронове, летящи само с цел откриване на опасности.

„Сателитни изображения, които са достатъчно скорошни и с достатъчно висока разделителна способност, за да скицират безопасна зона за границите и буферите около препятствията, не са гарантирани в тази оперативна среда“, се отбелязва в искането.

Сега властите очакват информация както от големи, така и от малки фирми за дронове, които желаят да предоставят материали за операцията по унищожаване на кока в Колумбия, като през това време отделът ще поиска окончателно одобрение за излитане в небето.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Всички нарушения, извършени с дронове, вече ще се считат за престъпления в САЩ 

 

Тагове: