Китай пусна първия в света автономен носител на дронове и той бе приветстван като нов „морски вид“, според доклад на South China Morning Post.

„Интелигентният и безпилотен кораб е красив, нов „морски вид“, който ще донесе революционни промени при наблюдението на океана“, казва Чен Даке, директор на лабораторията, отговорна за създаването на кораба, цитиран от Science and Technology Daily през 2021 г., когато започна строителството му.

Новината идва, когато автономните превозни средства започват да се появяват в заглавия по целия свят. Вече имаме автономни автомобили, автономни дронове и дори автономни роботи. Техните възможности имат за цел да подобрят дейността спрямо опциите с екипаж, като предоставят по-безопасни, по-евтини и по-лесни операции. Дали наистина могат да постигнат това, все още е тема за обсъждане и отговорите ще дойдат, когато тези автономни летящи и плавателни съдове бъдат допълнително тествани и използвани по целия свят.

С този най-нов кораб Китай се надява, че изкуственият интелект и безпилотните системи могат да подобрят капацитета му за морски надзор на по-ниска цена и с по-висока ефективност. Известно е, че нацията използва системи за безпилотно оборудване в области като например морско спасяване и наблюдение на морската среда, така че този кораб е следващата стъпка в дългата еволюция на използването на автономни плавателни съдове.

Този конкретен безпилотен кораб, наречен Zhu Hai Yun, ще бъде използван за извършване на морски научни изследвания и наблюдения. Корабът е дълъг 290 фута, широк 46 фута и дълбок 20 фута (88.5 метра дължина, 14 метра ширина и 6.1 метра дълбочина) и може да се похвали с проектирано водоизместване от 2000 тона. Може да пътува с нормална скорост от 13 възела, а максималната му скорост е 18 възела.

Корабът е построен в Гуанджоу от корабостроителницата Huangpu Wenchong, дъщерно дружество на най-голямата китайска корабостроителна компания China State Shipbuilding Corporation. Очаква се до края на тази година той да завърши морските изпитания, за да бъде доставен за реални операции на учените.

Съобщава се, че Zhu Hai Yun има капацитет да превозва десетки безпилотни превозни средства, включително дронове, малки безпилотни кораби и подводници, които могат да бъдат използвани за наблюдението на цели. Той също така има забележителното качество, че е произведен на местно ниво със своите енергийни системи, системи за задвижване, разузнавателни системи и системи за поддръжка на операциите, всички разработени от Китай в Китай.

Корабът трябва да вдъхнови други нации да проектират подобни автономни кораби, но засега той остава първият в света. Въпросът, който възниква, обаче е дали корабът може да се използва за военни цели?

С всяка нова технология винаги има страх, че тя може да бъде използвана във война, а Китай е страна, известна със своята военна мощ. Може ли този кораб да се използва за нещо повече от изследване? Може би за наблюдение? Само времето ще покаже.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Сайтовете с еротично съдържание вече ще изискват доказателство за пълнолетие