В тези все по-напрегнати времена и докато отвъд океана бушуват дебати дали да затегнат регулациите за оръжията, четирима американски законодатели демонстрираха наистина странно чувство за приоритет, като въведоха законопроект, който ще забрани използването на дронове за действия, които вече са определени като престъпления или по друг начин забранени.

Въвеждането на законопроекта има за цел да забрани дейности, които вече са забранени от разпоредбите на Федералната авиационна администрация или съществуващите закони – като премахване на маркери за самоличност и светлини против сблъсък или транспортиране на наркотици. Това следва поне два предишни хода на американски политици да действат срещу безпилотните дронове като потенциално голяма заплаха за обществения ред и безопасността, когато са в грешни ръце.

За протокола, в САЩ има близо 1.8 милиона регистрирани дронове в сравнение с над 400 милиона оръжия. Все още няма статистически данни за изобилието от грешни ръце, посегнали към дронове.

Въпреки че опасността от злонамерено разполагане наистина съществува, съмнителната политическа искреност и общата почтеност на алармисткия законопроект става очевидна, когато неговите поддръжници (и, нека си признаем, почти всички останали) приветстват същите видове разгръщане на преработени потребителски дронове като военни машини за хвърляне на бомби, транспортиране на лекарства, събиране на разузнавателна информация в горещи точки като Украйна.

Междувременно видимо излишните усилия за криминализиране на престъпленията в специфичен контекст на дронове са още по-странни, тъй като са подкрепени както от демократите, така и от републиканците – враждебни лагери, които по принцип си сътрудничат доста рядко и трудно.

И така, какво има в текста и защо бързат да го направят закон?

След стандартното хвалебствено начало, където се отбелязва, че „технологията на дронове има потенциал да революционизира търговията, военните операции, правоприлагането и различни индустрии, както и развлеченията като цяло“, Законът за дронове от 2022 г. съдържа списък с начини, по които UAV машините могат да бъдат (и в някои случаи са били) използвани при престъпни деяния. Те включват бягство на хора, трафик на наркотици, въоръжени атаки срещу врагове – включително полицейски сили – и разузнавателни мисии, които могат да помогнат на заговорници и терористи.

Предложеният закон също така създава наказателни процедури за вече незаконни или забранени дейности като доставка на контрабанда в затворите; възпрепятстване на пожарникарите, правоприлагащите органи или лицата за първа помощ; и нарушаване на ограничените въздушни пространства (отбелязвайки 766 наблюдения на дронове в забранени зони около летищата само през първата половина на 2021 г.).

Дотук добре, но всичко е обхванато и от съществуващите вече устави. Това също прави престъпление прикрепването на оръжие към дрон, но тази част може да бъде изменена след принос от местния представител на Националната оръжейна асоциация.

Снимка: Unsplash

Виж ощеТози хищен дрон може да ви преследва дори в гъста гора