Екип от изследователи от Австрия наскоро разработи дрон, задвижван от AI, способен да проследява движещи се обекти през гъста растителност. Това означава, че бягството в гората и оцеляването чрез ресурсите на земята вече не са толкова привлекателни алтернативи, ако машините някога се надигнат срещу нас.

Според изследователския документ на екипа:

„Докато откриването и проследяването на движещи се цели през растителност е трудно (и често дори невъзможно), при обикновени въздушни изображения или видеоклипове то става практически осъществимо с интегриране на изображения“.

Това откритие заедно с внедряването на първоначален масив от камери, управлявани от дронове, за въздушни изображения с паралелна синтетична апертура позволява представянето на първите резултати при проследяване на движещи се хора през гъста гора. Освен хора други цели (например превозни средства или животни) могат да бъдат открити и проследени по същия начин.

Това може да засегне много области на приложения, като операции по търсене и спасяване, наблюдение, граничен контрол и наблюдение на дивата природа.

Да научиш AI да разбере какво се случва в изображението, когато е скрито значително количество подходяща информация, е едно от най-големите предизвикателства в света на AI. В този случай изследователите са разработили система, способна да използва техника, наречена „откриване на цветни аномалии“ в реално време за проследяване на обекти в движение – за първи път в света, според Journal of Remote Sensing.

Екипът създаде олекотен масив от 1D камери, който заснема изображения от горе на зони с висока растителност чрез разполагане на дронове. Традиционните техники за въздушна фотография използват откриване на цветни аномалии, за да сканират изображения за клъстери от пиксели, които не съответстват на естествената среда.

Въпреки това приносът на екипа беше да разработи комбинация от хардуер и машинно обучение, която комбинира традиционни техники с тяхната нова система за въздушни камери, за да създаде нещо, способно да идентифицира цветни аномалии и да ги проследява през трудни за наблюдение зони.

Това може да има незабавни и потенциално огромни ползи за усилията за търсене и спасяване при природни бедствия и аварии. Поради относително ниските си изчислителни изисквания и режийни разходи за захранване това е решение, което може да бъде изпратено до уединени райони на света сравнително бързо и незабавно пуснато в експлоатация.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Обявиха футуристичния AI кораб носител на дронове на Китай за нов морски вид