Когато чуем думата "копиране" в технологичните среди, най-често се сещаме за Samsung и обвиненията за кражба на интелектуална собственост от Apple. Този път фокусът се измества към китайската компания Xiaomi, чийто глобален вицепрезидент е ексшефът на Android Хюго Бара, която многократно беше обвинена от технологичните медии и блогове, че копира брутално плодовата компания. 

В отговор на обвиненията, Бара заяви пред The Verge, че "му е омръзнало" да чува, че Xiaomi копира Apple, както и, че тези обвинения са плод на критиците, които измислят "сензационни твърдения, защото нямат за какво друго да говорят".

До този момент обвиненията идваха от страна на заклети фенове на Apple и не получаваха голямо медийно отразяване. Но на последната пресконференция на Xiaomi се случи нещо, което разбуни духовете до такава степен, че технологичните медии започнаха сериозно да обвиняват китайците за очевидна кражба. На събитието беше използван слайд, носещ името "One more thing...", който е емблематичен за представянията на покойния гуру Стив Джобс, като главният изпълнителен директор беше обвинен дори, че се облича и презентира по същия начин като иконичния лидер. 

Колегите от iPhoneHacks публикуваха материал, в който подробно и нагледно показват къде и как краде Xiaomi от Apple. 

Първоначалните обвинения започнаха заради Mi Pad и приликата му с iPhone 5C. 

Мнозина смятат, че новият Mi 4 смартфон много прилича на iPhone 5S. 

apple

От друга страна сет топ кутията Mi Box много прилича на конкурентната Apple TV. 

magic

Ако си мислите, че това е епълският Magic TrackPad в нов цвят - грешите. 

Магазините на Xiaomi, сравнени с тези на Apple. 

Камера лещите от пресснимката на Mi 3 много приличат на логото на приложението Aperture на Apple. 

 

Какво мислите за тези сравнения? 

 

Тагове: