Ако все още използвате 12-годишната операционна система на Microsoft, Windows XP, то нов пропуск в сигурността, открит в Internet Explorer, трябва да ви притесни доста. Microsoft днес предупреждава своите клиенти, че е открита уязвимост във всички версии на Internet Explorer (от 6 до 11), която може да позволи на хакери да получат пълни потребителски разрешения над компютъра ви. Тази уязвимост им позволява да инсталират програми, с които могат да преглеждат и изтриват данни, чрез едно просто посещение на уеб сайт.

Това не е никак добра новина, но поне всеки, който използва Internet Explorer на съвременна версия на Windows вероятно ще получи „кръпка“ в рамките на няколко седмици. Това е първият известен недостатък на сигурността, откакто поддръжката за XP бе спряна на 8-ми април и затова тя няма да получи актуализация с отстранената уязвимост. Windows XP вече не е сигурна и е време да продължите напред (ако все още я използвате).

Всички потребители на Internet Explorer, независимо от операционната система, има няколко възможности за избор за избягване на тази „дупка“ в сигурността. Най-лесният начин е да използвате друг браузър като Chrome или Firefox (и двата в момента все още се поддържат за Windows XP). Независимо от това, което правите, е добра идея да вземете някои мерки, за да се уверите, че сте в безопасност.

 

Виж още: Google се възползва от смъртта на Windows XP.