Още в началото на 80-те години изглеждаше, че компактдискът ще измести LP за една или две години – цифровият формат щеше да бъде в центъра на вниманието на меломаните. Оттогава изминаха три десетилетия и продажбите на LP са също толкова стабилни, а продажбите на грамофонни - от бюджетни модели като Audio Technic ATH LP60 и Fluance RT-81 - се разпродават като топъл хляб. Десетки нови ултра висококачествени модели бяха изложени на High End Show в Мюнхен през май тази година. Пазарът на грамофони процъфтява. CD форматът все още е наоколо, но нови плейъри на CD не се срещат вече.

Продажбите на компактдискове и LP албуми са все още много значими. Според доклада на IFPI (международна федерация на звукозаписната индустрия) физическите музикални формати представляват 30% от приходите от музикалната индустрия в сравнение с 38% от стрийминг в целия свят през 2017 г. Продажбите на музика на физически формат варират в държавите - пазарният им дял има по-висок процент в страни като Япония (72%) и Германия (43%). Така че, докато в доклада се твърди, че има тенденция продажбите на компактдискове в световен мащаб да спадат, те съвсем не са на изчезване.

Балонът на виниловия пазар ще се спука в някакъв момент, но това няма да се случи скоро най-вече защото индустрията не изисква големи продажби, за да остане жизнеспособна. Пресите за винил могат да произведат стотици хиляди, а не милиони записи на година и пак да са на печалба. Фирмите за грамофони и касетни носители също са устойчиви при производство с малък обем.

Оцени:
Рейтинг: 5
Най-четени
Всички

iPhone 11 с „невидим“ ъпгрейд на камерата

88 | 22.04.2019
Още от Tech

Битка на титани: Samsung Galaxy S10+ победи Huawei P30 Pro в тест за скорост (ВИДЕО)

68 | Преди 14 ч.