Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

Годината е към края си. И закономерно обявените в началото ѝ (обикновено през януари в рамките на популярното CES изложение за потребителска техника) модели телевизори са на исторически ниско ниво.

Виж още: Шест саундбара, с които да залееш съседа с убийствен звук 

Това всъщност е добра новина за всеки, който желае да се сдобие с нов телевизор през идните месеци. Пазарът предлага впечатляващо разнообразие от възможности за избор, които освен това са по-достъпни от всякога. Разбира се, не всички телевизори са създадени еднакви и някои от тях са по-добри от други, поне що се отнася до двата основни типа домашно развлечение – филми и игри.

За да ви помогнем по-лесно да се ориентирате в океана от най-разнообразни функции, спецификации и опции, които предлагат десетките различни модели, предлагани на пазара в момента, сме ви подготвили това кратко ръководство.

За технологиите накратко

Ако отворите официалните страници на всеки голям производител в тв сегмента, веднага ще бъдете бомбардирани с всевъзможни маркетингови слогани, гръмки епитети и драматични суперлативи за една или друга негова функция.

В общата какофония обаче обикновено се губят няколкото ключови показателя, които се отнасят за (по наше скромно мнение) най-важната характеристика на всеки един тв панел, а именно качеството на картината, която той предлага.

Първият от тях, разбира се, е видът на използвания панел. Днес, общо взето, на пазара доминират два вида плоскоекранни матрици, използвани в практически всички модели телевизори, които ще намерите в продажба – LED и OLED. В опитите си да се откроят от моделите на конкуренцията през последните няколко години много производители въведоха цял куп нови термини в това отношение.

За съжаление те само объркаха още повече масовия потребител. Затова приемете, че въпреки на моменти смущаващото разнообразие от наименования, които ще срещнете в техническите описания на различните тв модели, нещата, общо взето, се свеждат до два основни вида матрици.

Ключовата разлика между тях е начинът, по който е реализирана т.нар. подсветка на съответния панел, т.е. какъв е източникът на светлина, който му позволява да визуализира изображения.

На практика и в двата случая става дума за светодиоди, но с много различна организация в конструкцията на съответния панел. При LED матриците те са разположени или по ръба на панела (Edge LED), или са организирани в големи групи зад него (Direct LED). При OLED матриците всеки отделен пиксел (точка от панела) излъчва собствена светлина. Това позволява значително по-прецизно управление на подсветката – най-вече що се отнася до реализацията на черния цвят. Дори най-модерните видове LED панели с директна подсветка все още не могат да предложат съвършено черно, тъй като част от светлината на диодите винаги „изтича“ през панела. OLED матриците нямат подобен проблем – те просто изключват пикселите в секцията от панела, където липсва светлина в съответната сцена и черното е действително черно.

Въпреки тези различия е важно да подчертаем, че противно на масово възприетото мнение, тук няма „лош“ избор. И LED и OLED панелите си имат специфични плюсове и минуси.

Да, OLED-ите например могат да се похвалят със съвършен черен цвят (и съответно впечатляващ контраст), но по правило LED матриците от висок клас предлагат по-добър показател за върхова яркост.

Всичко това има отношение към качеството на т.нар. HDR ефекти. Тъй като става дума за функция, която цели разширяване на динамичния диапазон (нюансите между най ярките (бели) и най тъмните (черни) тонове, които панелът може да визуализира), начинът, по който работи подсветката на съответният модел, е важна за това, доколко добре и качествено той се справя с HDR съдържание.

Понеже често предлагат по-висок показател за върхова (пикова) яркост, LED телевизорите се справят една идея по-добре в това отношение – особено ако ги използвате в ярко осветено помещение или през деня. OLED-ите могат да се похвалят с по-добър контраст заради дълбокото черно, което предлагат, но качеството на реализация на HDR ефектите при тях е оптимално, ако гледате вечер или в по-тъмно помещение.

Следващият важен показател е свързан с цветовъзпроизвеждането. Макар че голяма част от развлекателното съдържание в момента използва 8-битово цветово кодиране, най-актуалните тв панели предлагат 10- и дори 12-битова поддръжка. Това означава, че те могат да визуализират значително повече цветови градиенти. Това също е важно за реализацията на HDR ефектите, тъй като масовите стандарти в това отношение (HDR10, HDR10+ и Dolby Vision) поставят изискване за минимум 10-битова поддръжка, т.е. поне 1 милиард цветови комбинации за пиксел.

Ако възнамерявате да използвате телевизора си предимно за видео гейминг, също така е добре той да разполага с функции за активна синхронизация като FreeSync или VRR (variable refresh rate). Това е опция, която подобрява качеството на възпроизвеждане на по-динамичните сцени и премахва дефекти като накъсване и замазване, които възникват при разминаване в честотата, с която панелът опреснява картината и скоростта, с която гейм устройството възпроизвежда съответната игра.

За запалените почитатели на видеоигрите е важен и показателят за реакция на панела, който използва съответният телевизор. Това е времето между подсветване и изгасване на пиксела (известен като gray-2gray – сиво до сиво). Колкото по-бързо реагират пикселите на една матрица, толкова по-малка е вероятността при визуализация на бързодвижещи се сцени и обекти да се сблъскате с дефекти като замазване и други артефакти.

И след този доста пространен увод ето и няколко конкретни предложения с техните специфични предимства, които ги класират като „най-добрите модели за филми и игри“.

 

Philips OLED804

 

Един от най-добрите и достъпни OLED модели на пазара в момента. Сред силните му страни са висококачествената матрица (10 бита, OLED от LG Displays, които са водещ производител в този сегмент), отличен показател за върхова яркост от 1000 лумена (при препоръчителен минимум от 600 за качествена реализация на HDR ефекти), както и фантастичното време за реакция от 1 милисекунда.

Смарт функциите разчитат на класически Android, което прави модела лесен за интеграция в голямата екосистема от продукти и услуги на Google.

Philips не са пропуснали и една от технологиите, които са запазена марка на бранда – Ambilight. Това означава, че този телевизор разполага със специална допълнителна светодиодна подсветка, разположена по периферията на панела, която се адаптира интелигентно към вида на съдържанието, което гледате в момента, и подобрява още повече визуалното преживяване.

Единственото разочарование в този иначе страхотен модел е липсата на поддръжка за новия HDMI 2.1 стандарт, на който ще разчитат игралните конзоли от следващо поколение на Sony и Microsoft. Ако геймингът е абсолютен приоритет за вас, е добре да имате това предвид. PlayStation 5 и Project Scarlett, разбира се, няма да имат проблем да работят и с HDMI 2.0 връзка, но е възможно да нямате достъп до максималните настройки за резолюция и честота на опресняване, които те вероятно ще предлагат.

За сметка на това любителите на по-класически забавления като филми и тв шоу програми ще останат очаровани от прелестното качество на картината и ярките, естествени цветове на Philips OLED804.

Цена: 2999 лева*

 

Sony X950G

 

Топ модел, разчитащ на LED матрица – по-конкретно 10-битов VA панел с директна подсветка и 60 зони с локално затъмняване, т.е. 60 отделни секции, в които подсветката може да бъде управлявана индивидуално. Това осигурява едно от най-добрите контрастни съотношения в LED сегмента (5000:1) и нива на черния цвят, които се доближават много до тези на еталона в тв матриците – OLED.

Показателят за върхова яркост също е впечатляващ – 1200 лумена, т.е. два пъти повече от минимално необходимата пикова яркост за реализация на висококачествени HDR ефекти.

X950G, както повечето модели на Sony, използва класически Android за реализация на смарт функциите си.

Активно играещите ще останат доволни от отличната скорост за реакция на пикселите – между 5 и 10 милисекунди (по-ниският показател е достъпен при използване на специалния гейм режим).

За съжаление отново се предлага поддръжка само на по-стария HDMI 2.0 стандарт и отсъстват каквито и да било технологии за активна синхронизация.

Ако обаче си търсите достъпен LED модел за гледане на филми и сериали, Sony X950G е сред най-добрите предложения на пазара в момента.

Цена: 3100 лева*

 

LG OLED55C9

 

През последните няколко години LG се превърнаха в синоним на OLED в тв сегмента. Актуалната им в момента C9 серия демонстрира по явен начин защо това е така. Телевизорът предлага безкомпромисни изображения благодарение на висококачествената си 10-битова OLED матрица с показател за върхова яркост от 850 лумена.

LG разчитат на тяхна собствена операционна система за реализиране на смарт функциите на телевизорите си (webOS), която предлага малко по-скромни възможности за добавяне на приложения за разлика от Android, но за сметка на това е по-пъргава и с нея се борави по-лесно.

Естествено, тъй като говорим за OLED панел, времето за реакция на пикселите е светкавично – 1 милисекунда. Това означава, че дори в най-динамичните сцени (каквито изобилстват във видео игрите) няма да имате проблеми с размазване на изображението, а времето за реакция на панела ще е неизменно високо, което е сериозно предимство в състезателни заглавия като екшъни от първо лице например.

Сред добрите новини за феновете на гейминга се нарежда и поддръжката на най-новата ревизия на HDMI стандарта 2.1. За съжаление отсъстват функции за активна синхронизация.

Като цяло отлично балансиран модел, еднакво подходящ както за най-взискателните фенове на кино и тв забавленията, така и за феновете на гейминга.

Цена: 3499 лева*

 

Samsung Q950R

 

Кой каза, че за 8К е още рано? Не и според Samsung. Освен че е един от първите модели, предлагащи респектиращите 7680 х 4320 пиксела резолюция, Q950R разчита и на една от най-добрите LED матрици на пазара в момента – 10-битов VA панел с директна подсветка и цели 480 зони с локално затъмняване.

Виж още: OLED и NanoCell – LG стопяват разликите

Показателят за пикова яркост също е впечатляващ – цели 3000 лумена – сигурна гаранция за безкомпромисна HDR картина.
Както повечето модели на Samsung и този телевизор използва операционна система собствена разработка на компанията – Tizen.

Q950R също така разполага с технология за активна синхронизация (FreeSync), която е важна за феновете на видео гейминга. С нейна помощ се ликвидират разминаванията в броя кадри за секунда, които свързаното игрално устройство (РС или конзола) успява да осигури и честотата с която се опреснява екрана. Без подобна функция за активно синхронизиране понякога разминаването в тези два показателя води до накъсване на картината и други неприятни странични ефекти.

Този модел разполага и с уникален алгоритъм за повишаване на „мижавите“ 4К входно съдържание до фантастичните 8К. Освен това Q950R разчита на QLED панел т.е. матрица с допълнителен слой квантови точки, които играят ролята на филтър и осигуряват по-чисти цветни тонове. Иначе казано тази технология не позволява смесване на трите основни цвята ("изтичане" на един цвят към друг) и по този начин повишава качеството на цветовъзпроизвеждане, като гарантира картина с ярки, наситени и живи цветове.

Накратко - това безспорно един от най-добре „екипираните“ с екстри модели на пазара, но имайте предвид, че това е отразено в цената му – Q950R е най-скъпият телевизор в този обзор.

Цена: 6499 лева*

*Препоръчителна цена