Вероятно сте чували, че ако играете на дисплей с висока честота на опресняване (т.е. над стандартните 60Hz) това ще ви направи по-добър геймър. Повечето хора подминават такива твърдения с усмивка – особено професионалните играчи, които знаят адски добре, че уменията в едно или друго гейм заглавие не са въпрос на хардуер, а на упорити тренировки, много часове посветени на изучаване на всичките му тънкости и разбира се фокус и концентрация.

Nvidia обаче са на път да разбият тази хипотеза, благодарение на мащабно проучване и анализ на данните от милиони онлайн мачове, събрани анонимно от техният GeForce Experience модул. Изследването на компанията е било концентрирано най-вече върху две от най-популярните battle royale заглавия напоследък - PUBG и Fortnite и по-конкретно съотношението между победи и загуби (kill/death ratio) на участниците в играта.

Анализът на наличните данни е направен в две посоки. Първо са съпоставени данните на играчи с по-слаб хардуер срещу тези с по-модерни РС конфигурации. Не особено изненадващо геймърите с видео карти от класа на GTX 1050 Ti не се справят много добре срещу играчи използващи адаптери от вида на GTX 1080 и по-бързи.


Второто направление е по-интересно и се опитва да открие корелация между K/D съотношението на всеки играч и честотата на опресняване на монитора, който то използва. Тук нещата стават интересни, тъй като по принцип т.нар. входящ лаг се влияе в значително по-голяма степен от хардуера, който изпълнява кода на играта, отколкото да речем от бързината на мишката или клавиатурата, която играещият използва.


По принцип типичният гейм енджин има между 5 и 15 милисекунди време за закъснение, при обработка на входните данни. Ако играете на 30 херцов монитор обаче той може да добави още 33 милисекунди закъснение. Класически 60 херцов панел според Nvidia съкращава това време до 16.7 милисекунди, а най-съвършените 144 херцови дисплеи го свеждат до едва 7 милисекунди.


Всичко това разбира се е много интересно (макар и с подчертано маркетингов привкус), но дори 300 херцов монитор едва ли ще ви бъде много от полза, ако не познавате конкретната игра в детайли и не сте посветили достатъчно време, за да я овладеете до съвършенство.

Както се казва – добрият хардуер помага, но няма как да прави фрагове сам.

Тагове: