Bloomberg съобщават, че още ключови технологични компании се присъединяват към Google и започват действия по прекратяване на търговските си взаимоотношения с Huawei. Intel, Broadcom и Qualcomm – три от основните производители на микропроцесори в света, спират доставките си за китайския телеком в резултат от въведените от американското правителство рестрикции.
До момента Intel доставяха на Huawei сървърни чипове и процесори за тяхната линия лаптопи. Ролята на Qualcomm в е по-незначителна, тъй като китайската компания по принцип разчита на своя собствена микропроцесорна архитектура – HiSilicon Kirin и използва основно модеми от американския производител.

Вижте още: Google спира Android поддръжката на Huawei

Засега Microsoft все още не са излезли с официална позиция по отношение наложените на Huawei ограничения за правене на бизнес с щатски компании.
Интересен момент тук е, че Huawei явно отдавна очакват подобен ход от страна на САЩ, тъй като от месеци телекомът се запасява с процесори и компоненти от ключовите си американски партньори.

По думите на Рен Женгфей – основателя на компанията, само през миналата година Huawei са инвестирали над 11 милиарда долара в покупката на подобно оборудване, така че в момента телекомът има повече от достатъчно резервни наличности, за да не се отрази новата порция ограничения на текущото производство. Отделно Huawei не крият, че от известно време насам разработват тяхна собствена алтернатива на Android и Windows като част от резервния си план, в случай че ситуацията ескалира.

Въпреки това подобно развитие на нещата е тежък удар по бизнеса на компанията и меко казано - неприятен прецедент. Засега все още не е ясно доколко постоянни са тези предприети мерки и дали наистина ще се стигне до тотално прекъсване на всякакви бизнес взаимоотношения между китайския и щатския технологичен сектор, или това е просто тактика за натиск в търговската война между администрацията на президента Доналд Тръмп и китайското правителство.