Създателят на първия в света антивирусен софтуер Джон Макафи е починал на 75-годишна възраст. Според испаноезичните издания El Mundo и El Pais полицията е намерила Макафи мъртъв в затвора в Барселона, където той очакваше екстрадиция в САЩ. Оттогава говорител на каталунското министерство на правосъдието потвърди смъртта на Ройтерс. Докладите сочат, че властите смятат, че той се е самоубил, но причината за смъртта не е официално определена.

Испанските власти арестуваха Макафи на летището в Барселона през октомври 2020 г. след обвинителен акт от американските федерални прокурори по обвинения в измами и пране на пари, както и обвинения за укриване на данъци, свързани с неуспешната му кандидатура за кандидат на Либертарианската партия на президентските избори през 2020 г. в САЩ. Твърди се, че Макафи не е подал данъчни декларации в продължение на четири години между 2014 и 2018 г., въпреки че е спечелил "значителни доходи" от различни източници, включително от пари, които е направил от промоция на криптовалути и е продал правата върху историята на живота си за документален филм.

Въпреки че е най-известен с антивирусния софтуер, който носи неговото име, през последните години Макафи най-вече привлича вниманието на медиите за своето непостоянно поведение. През 2012 г., докато по това време живееше в Белиз, той беше обвинен, че е платил на убиец 5000 долара, за да убие съседа му. Съвсем наскоро властите в Доминиканската република арестуваха Макафи по подозрение, че е пътувал с яхта, имаща на борда си висококалибрени оръжия и друго военно оборудване.

"В затвора има много скръб, прикрита като враждебност", написа наскоро Макафи в профила си в Twitter. "Стар съм и съм доволен да имам храна и легло, но за младия човек затворът е ужас - отражение на умовете на тези, които са го замислили."

През последните години Макафи твърдеше, че бяга от ЦРУ, публикувайки своя снимка на лодка, държащ пистолет. Милионерът също многократно туитва, веднъж след ареста си през октомври, че няма да се самоубие и тези туитове вече водят до конспиративни теории за смъртта му.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Ако имате този iPhone, сърцето ви може да бъде изложено на риск