Президентът на Ел Салвадор Наиб Букеле изпълни обещанието си да приеме биткойн като законно платежно средство. Представителите в конгреса на централноамериканската държава гласуваха да приемат криптовалутата с мнозинство от 62 от 84 гласа, съобщава CNBC. Първи в световен мащаб, Ел Салвадор ще приеме биткойн като законно платежно средство заедно с щатския долар след 90 дни. Законът на практика означава, че криптовалутата може да се използва като плащане за стоки или услуги, освен ако бизнесът не може да предостави технологията, необходима за улесняване на транзакцията.

Преди гласуването Букеле написа в Туитър, че новостта ще донесе „финансово приобщаване, инвестиции, туризъм, иновации и икономическо развитие за нашата страна“. Преди това той заяви, че законът ще засили финансовото включване на около 70 процента от салвадоранците, които нямат банкови сметки. Това може да помогне и за ускоряване на паричните преводи за страната, която в голяма степен разчита на парични преводи от мигранти.

Ел Салвадор не е непозната за криптовалутата страна. На неговото крайбрежие две малки плажни градчета, известни като El Zonte и Punta Mango, които формираха биткойн икономики миналата година - видяха, че цифровите пари се приемат за плащания за хранителни стоки и комунални услуги - с помощта на анонимен дарител. Решението да се възприеме криптовалутата идва само няколко дни след като страната сформира партньорство с фирмата за дигитални портфейли Strike за изграждане на финансова инфраструктура, използваща технологията биткойн.

Този ход се сблъсква с по-защитната позиция, заета от развитите и нововъзникващите икономики. И Китай, и Индия са наложили ограничения върху търговията с крипто. Междувременно Великобритания, САЩ и ЕС изследват опцията за цифрови валути на централната банка.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Изкуствен интелект ще разпознава дали сте болни от COVID-19 според кашлицата ви