За първи път от 1994 г. Бил Гейтс не е най-богатият човек в САЩ. Според последните данни от списъка на Forbes 400 основателят и главен изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос е детронирал Гейтс от първата позиция с нетна стойност от 160 милиарда долара.

Ако нещата продължават да вървят добре за Amazon, Безос би могъл лесно да удвои преднината си и през следващата година. Cъстоянието му се покачи със 78.5 милиарда долара през изминалата година благодарение на невероятния успех на акциите на Amazon през същия период. Това отбелязва най-голямата печалба за една година, откакто Форбс започва да следи състоянието.

По-рано тази година Безос надмина Гейтс по индекса на Bloomberg Billionaires.

По отношение на най-големия процент на печалба честта се пада на главния изпълнителен директор на Twitter и Square Джак Дорси, който е скочил със 186% до 6.3 милиарда долара спрямо същия период на миналата година.

Бил Гейтс вече е твърдо позициониран на второ място с нетна стойност от 97 милиарда долара, следван от инвеститора Уорън Бъфет с 88.3 милиарда долара и основателя на Facebook Марк Зукърбърг с 61 милиарда долара. Топ 5 допълва софтуерният предприемач Лари Елисън с 58.4 милиарда долара.

Форбс отбелязва, че минималната нетна стойност, необходима за включване в списъка, сега възлиза на 2.1 милиарда долара и че общата нетна стойност на всички участници се равнява на колосалната сума от 2.9 трилиона долара, която е рекордно висока.