След продължил четири години процес ракетният производител United Launch Alliance обяви, че е избрал двигателя ВЕ-4 на Blue Origin, за да захранва с него новата си ракета Vulcan Centaur.

Космическата компания, която е отроче на шефа на Amazon Джеф Безос, победи смятаната за фаворит Aerojet Rocketdyne, която е създател на двигателя AR1 и може би най-голямото име в бранша в САЩ.

Самата ракета Vulcan Centaur трябва да бъде в полет към средата на 2020 г. На свой ред двигателят BE-4 е забележителен с това, че е едновременно мощен и използва относително ново ракетно гориво като метана.

Двигателят е почти 25 процента по-мощен от основния двигател на една космическа совалка. Той е и най-големият и мощен двигател, захранван с метан. Метанът е по-наситено от водорода гориво и с по-висок импулс от обикновено използваната разновидност на керосина.

Това е голям успех за Blue Origin, след като Джеф Безос похарчи около един милиард долара, за да я финансира. Съвсем доскоро всички ракетни двигатели в САЩ се правеха от правителствени агенции. SpaceX за пръв път промени модела със своя двигател Merlin, който захранва ракетата Falcon 9.

Aerojet Rocketdyne се радва на голямо лоби и вече се опита да накара законодателите във Вашингтон да упражнят натиск върху United Launch Alliance. В дискусията бяха въвлечени дори Военновъздушните сили на САЩ, но поръчката в крайна сметка отиде в компанията на Безос.