Маркетинговата компания TrendForce представи нов анализ, който прогнозира, че чипът А15 в следващия iPhone от 2021 г. отново ще се прави по 5nm процес, но ще представлява негова доста подобрена версия.

На свой ред чипът А16 за iPhone през 2022 г. вече ще се разработва по 4nm процес. Анализът отбелязва, че семейството на iPhone 12 са единствените телефони, които използват подобрения 5nm капацитет на TSMC. 

Прогнозата е, че следващият iPhone ще се изработва по т.нар. 5nm+ процес, който дава по-голяма мощност и по-ефикасна батерия. Последното е особено важно за Apple, защото позволява компанията да използва батерии с по-малък капацитет в своя iPhone, което запазва профила му тънък.

Така чипът А16 няма да бъде качествено нова крачка напред, а начин да се намали размерът на сегашния чип, без да се стига до големи промени по дизайна. По-малкият размер увеличава енергийната ефективност и намалява прегряването, което води до по-висока реална производителност, тъй като чипът може да работи повече и при по-голяма натоварване, преди да се активира защитата от прегряване.

Снимка: shutterstock

Виж още: Влезте в главата на Batman

 

Тагове: