Преносимите компютри от серията MacBook могат да получат значителен тласък в областта на производителността, ако прогнозата, че новото поколение модели ще използва SSD диска Oрtane на Intel, се окаже вярна.

Ако не сте запознати с тази марка, това е името, което Intel използва за 3D Xpoint технологията, която осигурява значително по-голяма бързина както на дисковете, така и на системната памет. Архитектурата на 3D Xpoint позволява ефективното и бързо четене и писане на разбитите на малки обеми данни и компанията я рекламира като най-големия технологичен пробив от времето на NAND флаш паметта.

Дисковете от серията Oрtane са съвместими с NVMe интерфейса, който се използва и от MacBook машините, и според PC World съществува доста отчетлива вероятност следващото поколение компютри на Apple да използва новите SSD дискове. Разбира се, това далеч не е официално потвърждение, но подобен ход изглежда логично, предвид че Apple по традиция държи на имиджа си на компания, която винаги е на гребена на технологичната вълна и нейната маркетингова стратегия със сигурност ще може да се възползва от шума около новите дискове.

Очакванията са, че първите продукти с Optane ще се появят в началото на следващата година, така че моделът MacBook от 2017 г. може да бъде едно от първите места, където технологията ще направи комерсиален дебют.

Виж още: Zotac създаде най-малкия в света компютър с VR поддръжка

Тагове: