Дни след като разбрахме, че Microsoft вече приема предварителни поръчки за своя HoloLens, нов слух твърди, че следващата голяма компания, която проявява амбиции към добавената реалност, е Intel.

В този случай обаче изглежда, че Intel прави своя шлем не толкова за крайни потребители, колкото за да продава технологията на други компании, които на свой ред да я използват. Информацията е на авторитетния ежедневник Wall Street Journal, който се позовава на "източници, запознати с темата".

На пръв поглед изглежда, че Intel просто догонва компании като Microsoft и Google, но всъщност известният производител и преди се е занимавал с AR технологии. Още през януари 2015 г. Intel вече показа своята камера RealSense, която придава на устройства като смартфони и таблети усещане за дълбочина. В леко променен вид същата тази технология намери място в един от вариантите на проекта за модулен смартфон по Project Tango на Google.

В последно време Intel има проблеми с отстояването на позицията си в хардуерния бизнес, имайки предвид широката популярност на мобилните чипове. По-сериозното навлизане на компанията в нови бизнеси като този с добавена реалност, носими технологии и Интернет на нещата може да ѝ позволи да върне репутацията си на водещ производител.

Виж още: Как да избера своя VR шлем?