SoC от серията Snapdragon 8 Gen 1 на Qualcomm захранва някои от най-добрите Android смартфони на пазара тази година. Изключително способният осемядрен чип вече претърпя един ъпгрейд под формата на 8+ Gen 1 и сега с нетърпение очакваме дебюта на това, което следва. Докато чакаме Snapdragon 8 Gen 2, нов слух ни кара да се чудим колко бързи могат да станат нещата, като се говори за някои небесно високи тактови скорости.

Qualcomm планира своето събитие Snapdragon Summit да започне на 15 ноември, където ще обяви 8 Gen 2 SoC. Оригиналният Gen 1 работеше на тактова честота до 3 GHz, а чипът 8+ Gen 1, който захранва телефони като Samsung Galaxy Z Fold 4 и Z Flip 4, може да работи толкова бързо, колкото неговата 3.2 GHz честота. Профилът digital chat station в Weibo твърди, че Qualcomm може да представи чип през 2023 г., който работи на скорости от 3.4 до 3.5 GHz.

Въпреки че тук няма много подробности, споменаването, че това е само една конкретна версия на 8 Gen 2, ни кара да се чудим дали това може да бъде по-скоро като 8+ Gen 2 – отразявайки същия вид повишаване на скоростта, което видяхме с 8+ Gen 1. Повторение на този цикъл може да доведе до дебюта на този потенциален чип в средата на 2023 г., няколко месеца след като 8 Gen 2 затвърди мястото си на пазара.

Профилът добавя още едно интересно твърдение, казвайки, че този чип може да бъде оборудван с GPU, способно да надмине по производителност A-серията на Apple. Все още не сме чували много за това какво може да мисли Qualcomm за промени в GPU, но предишни течове вече предполагат, че 8 Gen 2 може да планира да промени нещата за своя CPU с четири различни основни групи, състоящи се от един Cortex-X3, две ядра A720, две ядра A710 и три ядра A510.

Въпреки че всички тези високи тактови скорости звучат впечатляващо на хартия, производителността в реалния свят е сложно уравнение, включващо всичко от конвейера на инструкции до термичното управление и дори софтуерната оптимизация от OEM производителите на Android. Слуховете предполагат, че OnePlus ще бъде една от първите марки, които ще пуснат смартфон с чип Snapdragon 8 Gen 2.

Снимка: Unsplash

Виж още: Snapdragon ще захранва навсякъде флагманската серия Galaxy, започвайки от S23