Преди известно време имах страхотната възможност да присъствам на европейската премиера на Vivo X80 Pro в Берлин. Още тогава първите ми впечатления бяха позитивни, а след като прекарах малко повече време с него, научих още някои неща, които е важно да знаете за този флагман.


Дизайн и дисплей

Vivo X80 Pro идва в малко по-специален комплект, от това на което сме свикнали. Кутията е квадратна и веднага под името на модела е позициониран надпис Co-engineered with ZEISS, като това се отнася за камерите, но за тях ще говорим малко по-късно. В самата кутия ще откриете устройството, предпазен кейс, документи, кабел USB Type-C към USB Type-A, 80 W адаптер за зареждане и слушалки с кабел, които се включват към Type-C порта, понеже няма минижак.

Първото нещо, което ще забележите, когато вземете телефона в ръка, е огромното гнездо за камери на гърба, което заема почти половината заден панел. То е от полирано стъкло, а останалата част е матово черна с ефект, който наподобява посипан брокат. От Vivo наричат цвета Cosmic Black (космическо черно) и бих казал, че отговаря на името си. Дизайнът е много ефектен, но ако не ви допада, може да използвате приложения в комплекта кейс. Той е ултратънък и на допир наподобява кожа, като перфектно се слива с естетиката на смартфона. Откъм защита със сигурност има по-добри варианти, като този протектор се съсредоточава изцяло върху стила.

Рамката е изцяло алуминиева, като отдясно се намират физическите бутони, които не издават почти никакъв звук при натискане, отдолу са поместени портът за зареждане, високоговорител и табличката за SIM карти, лявата страна е празна, а отгоре има IR сензор и надпис Professional Photography. Телефонът е голям и тежък, което прави оперирането с една ръка почти невъзможно за повечето хора. Добрата страна на теглото му е, че придава усещане за надеждност и издръжливост. Наличен е IP68 сертификат за устойчивост на прах и вода.

Екранът е 6.78 инча, извит LTPO3 AMOLED панел, с резолюция 1440х3200 (QHD+). Опреснява се адаптивно с до 120 Hz и поддържа HDR10+. Централно разположена в горната му част се намира 32-мегапикселовата селфи камера, а точно над нея е слушалката за обаждания, която изпълнява ролята и на втори високоговорител, за да може да бъде постигнат стерео звук, когато гледате филми и видеа. Казано просто – дисплеят е страхотен. Ярък е, с отлична яснота на детайлите и лично аз съм фен на големите екрани, така че това също е плюс. Колкото е добър за ежедневна работа, толкова е подходящ и да гледате съдържание на него.

 

Хардуер и софтуер

Чипсетът в центъра на всички операции е Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1. Оперативната памет възлиза на 12 GB, а хранилището е с капацитет от 256 GB. Няма слот за MicroSD карта. По време на тестването не открих дейност, която по някакъв начин да възпрепятства, дори да забави работата с телефона, макар че обработвах 4K видеа и снимки с висока резолюция на него. Вграденият софтуер за обработване на мултимедия в галерията е лесен за използване, но лимитиран, по подобие на повечето подобни системни апликации. Все пак върши работа за бързи корекции или ако тепърва навлизате в света на фотошоп.

Ето как се представи Vivo X80 Pro при бенчмарк тестовете:

Geekbench 5 тестът беше приключен за 2:33 минути и резултатите са дори по-впечатляващи от постигнатото време.

3DMark отне 1:01 минути за завършване от началото на самия тест, без предварителното теглене и инсталиране на файлове.

Телефонът оперира с Android 12, покрит от Funtouch 12. Има някои леки козметични промени, но като цяло изживяването е близко до това на чистия Android. Едно нещо, което обожавам в менюто, е, че когато дръпнем с пръст отгоре-надолу, за да свалим бързите настройки, те са комбинирани с известията. Така и не мога да свикна с разделението им от двете страни на камерата, така че това е супер новина за мен.

Сензорът за пръстови отпечатъци също е част от софтуера и тук той е малко по-специален. Като за начало, използвана е ултразвукова, а не оптична технология. Разликата е, че при оптичните пръстови отпечатъци има малка камера, вградена под обозначената зона за сканиране, която прави снимка на пръста ви и така го разпознава. Много лесно може да разпознаете дали този във вашия смартфон е такъв, като обърнете внимание дали се появява ярка светлина, когато поставите палеца си върху него. Оптичните сензори имат нужда от тази допълнителна светлина, за да може камерата да направи ясна снимка. Тази технология е по-евтина за имплементиране и затова е много по-масова, но също така е и една идея по-лесна за пробив.

При ултразвуковите сензори се изстрелва звукова вълна към палеца ви, която е на честота много над това, което може да засече човешкото ухо. Тази вълна рикошира в браздите на пръста и по ехото, което се връща, сензорът разпознава дали това сте вие. Умопомрачително е, когато се замислим, че този процес бива реализиран в рамките на част от секундата, защото Vivo X80 Pro разпознава пръстовия отпечатък мигновено. Технологията не е нова, което всъщност е супер, понеже вече е много по-бърза от първите генерации подобни сензори. Друг плюс е, че дори ръцете ви да са мокри, това не пречи да отключите телефона, докато при оптичните сензори, това няма да е възможно, защото водата пречи на камерата да произведе ясно изображение.

Направени са и някои подобрения в посока продуктивност. Като за начало самата зона на скенера е 11.1 пъти по-голяма от стандартното. Също така може да регистрирате по два пръстови отпечатъка и да използвате два пръста едновременно за отключване, което не коства никакво допълнително усилие, а издига сигурността на много по-високо ниво. Има и опция да добавите най-често използваните от вас приложения на заключения екран и след като отключите телефона със скенера, плъзгате пръста си към желаното приложение и смартфона влиза право в него.

Обикновено не играя мобилни игри, но за целта на тези ревюта тегля Asphalt 9, понеже е взискателна игра и тествам телефоните с нея. Тук ми направи впечатление, че в настройките има раздел, наречен Ultra Game Mode. Много компании вече добавят такъв тип апликации към устройствата си, но ми се стори, че Vivo са една идея по-наблегнали на това. Дори има Esports Mode, който предлага неглижиране на известията, оптимизирани контроли, подобрени визуални ефекти и оптимизиране на кадрите в секунда, както и температурата на смартфона. Предвид по-горе споменатите спецификации X80 Pro спокойно може да мине за геймърски телефон без геймърската естетика, което всъщност е факторът, който обикновено отблъсква хората от този тип устройства.

 

Предна и задни камера

Основната задна камера е 50 MP, съпровождат я 8 MP перископ-телефото обектив, 12 MP само телефото сензор и 48 MP камера за ултраширокоъгълни снимки. Първите три са оптично стабилизирани, което само по себе си е предимство пред 99% от останалите смартфони, понеже в най-добрия случай те разполагат с по две оптично стабилизирани камери. Видеозаснемането достига до 8K резолюция, но ако искате наистина добре стабилизирано видео и приемлив размер на файловете, съветвам ви да се придържате към 4K 30/60fps.

Партньорството с Zeiss е едно от най-изтъкваните качества в арсенала на Vivo X80 Pro. Двете компании активно разработват камерата и Zeiss са добавили своя T-Coating върху сензорите, като това специално покритие не позволява изкривяване на светлината и нежелани отблясъци. Германският производител допринася и с 5 различни вида замъгляване на фона при портретните снимки. Със сигурност помага и вторият чип, който от Vivo са интегрирали в телефона, наречен V1+. Без да се бавя повече, ето и няколко нагледни примера от камерите:

 *Ултраширокоъгълен сензор

 *Основен сензор 

 *Двукратно приближаване

 *Петкратно приближаване

Предвид, че камера конфигурацията заема почти половината заден панел, не е изненада колко са добри резултатите от нея. Най-очарован останах от петкратното оптично приближаване, което е може би най-доброто, което съм виждал в смартфон до този момент. Не се наблюдава никаква видима загуба на качество дори когато приближим снимката.

 *Нощен режим (0.6х)

 *Нощен режим (1.0х)

 *Нощен режим (2.0х)

 *Нощен режим (5.0)

Както виждате, нощният режим също е феноменален, а 32-мегапикселовата предна камера позволява ултраширок и боке режим в допълнение към стандартното селфи.

 *Портретен режим (1.0х)

 *Портретен режим (2.0х)

 *Портретен режим (3.0х)

 *Предна камера

 

Батерия и заключение

Батерията на Vivo X80 Pro е с капацитет 4700 mAh. Зареждането с кабел достига до 80 W скорост, което се равнява на заряд от 0 до 100 в рамките на 38 минути. Безжичното зареждане е до 50 W, или 50 минути за пълен заряд според компанията. Има и опция за използване на смартфона за безжично зареждане на други телефони, поддържащи безжично зареждане, или периферни устройства като слушалки.

Това винаги е най-субективната категория, понеже всички използваме телефоните си за различни цели и с различна честота. Лично аз съм доволен от издръжливостта на батерията, като имате предвид, че използвам телефоните си за работа, консумация на мултимедия, сърфиране в социалните мрежи, чатене и т.н. поне по 5 - 6 часа на ден. Vivo X80 Pro изкарва целия ден, без да се притеснявам дали нося зарядно със себе си. Обикновено вечер е с около 10% останала батерия, което значи, че трябва да го зареждам всеки ден, но това е нещо, с което повечето от нас са свикнали от години. Сигурен съм, че ако не го използвате толкова много, би могъл да издържи и два дни или поне ден и половина, защото консумацията на батерия в режим на изключен екран е много ниска.

И така, покрихме всичко най-важно около този нов флагман, опитващ се да пробие на българския пазар. Vivo X80 Pro притежава всичко необходимо, за да се конкурира с най-добрите телефони в момента. Солиден дизайн, страхотен дисплей, извънземно представяне, възхитителна камера и бързо зареждане. Единственото, което би могло да го спре, е все още сравнително ниската популярност на бранда в България и високата цена на устройството. Това е смартфон за хора, които искат да дадат шанс на нещо ново, свежо и са готови да инвестират.

 

Вижте още: Гъвкавият Vivo X Fold с най-новия Snapdragon 8 Gen 1 SoC посети Geekbench преди премиерата