От известно време чуваме слухове, че Samsung може да пропусне своя вътрешен флагмански чипсет Exynos в полза на мощността с марка Snapdragon на Qualcomm. Сега Qualcomm използва отчетите за приходите си за третото тримесечие на фискалната 2022 г., за да обяви, че ще захранва водещите телефони на Samsung в световен мащаб като част от широкообхватна сделка.

„Начинът, по който трябва да мислите за това, е, че Snapdragon ще захранва продуктовата им линия Galaxy, техните водещи продукти Galaxy“, каза изпълнителният директор на Qualcomm Кристиано Амон в отговор на въпрос по време на разговора за печалбите на гиганта.

„И това, което мога да кажа на този етап, е, че бяхме 75% на Galaxy S22 преди споразумението. Трябва да очаквате, че ще бъдем много по-добри от това, продължавайки с Galaxy S23 и след това. Това е многогодишно споразумение. И вероятно това е всичко, което мога да ви кажа. Трябва да помислите за това, че захранваме техните устройства в световен мащаб“, посочи изпълнителният директор на Qualcomm Кристиано Амон по време на разговора. Изявлението за пресата на Qualcomm относно споразумението също така отбелязва, че чипът Snapdragon ще захранва „повече премиум устройства на Samsung в световен мащаб“.

Цифрата от 75% на Amon се отнася за дела на телефоните от серията Galaxy S22, които се доставят с чипсет Snapdragon 8 Gen 1. Останалите 25% от устройствата S22 се захранват от вътрешния процесор Exynos 2200.

Има известно място за тълкуване на изявлението на Qualcomm, което предполага, че ще видим флагмани на Galaxy, захранвани от Snapdragon, в много повече региони, но не и категорично, че този чип ще захранва всички варианти.

Във всеки случай новината идва като част от по-голямо споразумение между Samsung и Qualcomm. Производителят на чипове каза, че споразумението включва сделка за патентно лицензиране за 3G, 4G, 5G и 6G технологии. Qualcomm добавя, че сделката също така означава, че Samsung ще разшири използването на Snapdragon процесори в категории като компютри, таблети, разширена реалност и др.

Снимка: Unsplash

Виж още: Intel ще произвежда чипове на MediaTek