Само допреди две години, много малко смартфон камери можеха да се похвалят с толкова желаната оптична стабилизация (или OIS). Днес, обаче, повечето смартфони от висок клас разполагат с такава, а дори някои модели и от средния клас.

Но в наскоро представените Pixel и Pixel XL смартфони на Google, видяхме, че не присъства OIS, а само EIS (Electronic Image Stabilization), или казано по друг начин – дигитална стабилизация на изображението. Сега служител на Google, с псевдоним IsaacOnCamera обяснява защо компанията е взела такова решение.

Според Google OIS и EIS не са точно взаимно изключващи се, но те имат различни цели. Макар че и двата метода компенсира трептенията на ръцете, OIS е насочена по-скоро към фотографията при слаба светлина, докато EIS е предназначена да подобри видеоклиповете.

„OIS не идва без цена“, казва Исак. От една страна, тя заема повече място до сензора на фотоапарата. И докато OIS подобрява снимките при слаба светлина, тя е една от причините за размазване на кадъра при движение, защото се увеличава времето на експозиция.

Pixel телефоните компенсират липсата на OIS с наличието на по-голям размер на пикселите, които играят важна роля при снимане при слаба осветеност. Освен това Pixel смартфоните винаги снимат в режим HDR +, което означава, че винаги ще имате баланс между осветеност и яснота на образа. Освен всичко друго EIS позволява 4K видео запис, докато OIS обикновено позволява 1080p и 720p дори да имате 4K камера.

 

Прочетете и това: Cyanogen се преориентира към модовете, за да се справи с фрагментацията на Android 

Тагове: