По време на Google I/O шефът на компанията Сундар Пичай обяви нов начин да се справите с потока от имейли в Gmail. Наречена Smart Compose, функцията е един вид еволюция на познатата Smart Reply и обещава да ви отмени значително при писмената кореспонденция.

Smart Compose използва технологията за изкуствен интелект на Google на ниво отделен потребител. След като акаунтът ви се обзаведе с нея, тя ще работи на фонов режим, следейки какво и кога пишете и ще прави предложения - от отделни думи до цели фрази и изречения.

Началото е скромно - Smart Compose може например да ви подскаже да използвате this week (тази седмица) вместо tomorrow (утре), но с времето тя се учи и дава все по-добри идеи в контекст. Помощникът е особено добър при разговорните фрази, които се използват често. Smart Compose е отличен начин да изпишете онова, което искате да кажете в имейла, още по-бързо. Програмата дава и контекстуални предложения като Have a great weekend! (Приятен уикенд), ако пишете имейл в петък.

Технологии като тази, която намалява граматичните грешки и повторенията, увеличават ефективността ни и ни позволяват да се върнем към това, което искаме да направим, вместо това, което трябва да направим.

Другото AI подобрение в продукт на Google е свързано с Photos. От миналата година приложението вече се възползва от доста полезни AI функции, свързани с обработването на снимки и създаването на анимации, колажи, филми и т.н. Сега компанията подобрява Photos с още повече умни функции. Приложението ще ви предлага бързи поправки за снимките ви, като корекции на светлината и цветовете. Благодарение на все по-развиващото се AI, работещо зад Google Photos, сега приложението ще може и да оцветява стари снимки по естествен начин.